Wie in de Formule 1 terechtkomt als coureur is zo ongeveer ‘binnen’, maar niet altijd direct (multi)miljonair. Er zit namelijk een flink verschil in inkomsten tussen de laagvliegers (rookies) en de toppers. Het verschil in salaris van F1-coureurs kan evengoed flink verschillen onderling binnen een team. In dit artikel kijken wij naar het salarisverschil van Max Verstappen en Sergio Perez bij Red Bull Racing

Verschil in salaris tussen Perez en Verstappen

Red Bull Racing gaat al jaren door het leven als één van de topteams binnen F1. Pas het afgelopen jaar werd echter de dominante titelreeks van Mercedes doorbroken met de wereldtitel van Max Verstappen. Het momentum is in handen van de energiedrankjesfabrikant in 2022. Ook de constructeurstitel is met de resultaten in de eerste seizoenshelft haalbaar. Maar om dat waar te maken, zijn klinkende en vooral consistente resultaten nodig van beide ingehuurde coureurs.

In dat opzicht bewees Sergio Perez niet heel overtuigend zijn meerwaarde als de nummer twee binnen het team in 2021. De Mexicaanse F1-coureur reed vaker aan de voorkant van het middenveld, dan de kop. De constructeurstitel viel ten prooi aan Mercedes uiteindelijk.

Perez beloont met tweejarig contract en salarisverhoging

Maar dankzij een sterke progressie en behoorlijke teamplay – zoals bij de finale in Abu Dhabi – is Sergio Perez voor twee jaar bijgetekend bij Red Bull Racing. Logisch ook, hij is vaker aan in de voorhoede te vinden nu. Perez snoept geregeld punten weg bij Ferrari. Ook is de teamgenoot van Verstappen daarmee vaker een strategische troef bij pitstops. Met twee coureurs in de buurt van de kop dek je namelijk gemakkelijker je tegenstander af.

De nut en inzetbaarheid van Perez is dus flink gegroeid. Ook in het opzicht van salaris ziet hij dat terug. Perez heeft tot en met 2024 bijgetekend en kan rekenen op een salarisverhoging van twee miljoen dollar. Daarmee komt het jaarsalaris van Sergio Perez in 2023 en 204 neer op tien miljoen dollar per jaar (exclusief mogelijke bonussen).

Verstappen verdient vier a vijf keer meer dan Perez

Maar goed. Dit salaris is gemiddeld voor een Formule 1-coureur tegenwoordig. Perez staat hiermee op gelijke hoogte als Carlos Sainz van Ferrari, evenals Valtteri Bottas van Alfa Romeo. Het salarisverschil tussen Perez en Verstappen is alsnog behoorlijk. De regerend wereldkampioen tekende na zijn titel nogmaals bij, tot en met 2028 zelfs. Naar verluidt verdient Max Verstappen op jaarbasis 48 miljoen euro met zijn Red Bull Racing-contract, meldt Forbes.

Kortom: het salarisverschil tussen Verstappen en Perez is nog steeds flink. Maar waarom precies dan? Je ontkomt er niet aan dat Verstappen zich heeft bewezen als de nummer één bij Red Bull Racing – de snellere en completere coureur van de twee. Ook is Max Verstappen nog in de bloei van zijn leven qua leeftijd en op te doen ervaring, terwijl Perez zich richting een royaal pensioen beweegt. Het salaris van Perez lijkt weinig vanuit de vergelijking, maar het is nog steeds behoorlijk voor een tweede coureur. 

 

Foto: Red Bull Contentpool