Als beginnende miljonair is het mogelijk om eigenaar te worden van een heus superjacht. Nadat allerlei jachten door de Verenigde Staten, Europa en bondgenoten massaal aan de kettingen zijn gelegd, gaan de eerste in beslag genomen boten geveild worden. Het jacht ‘Axioma’, een populair charterjacht, van Dmitry Pumpyansky, een grote speler in de olie- en gasindustrie en met zijn bedrijf  OAO TMK leverancier van Gazprom, met een geschat vermogen van ongeveer $ 2,2 miljard, bijt het spits af.

Inbeslagname in Gibraltar van superjacht Axioma

Het hooggerechtshof van Gibraltar nam het 72 meter lang jacht in maart in beslag en om schulden van de eigenaar af te betalen, besloten ze ‘m te veilen. Het superjacht staat namelijk op een afbetaling bij Pyrene Investments, een investeringsmaatschappij van Pumpyansky, onder een lening bij de Amerikaanse bank JPMorgan.

Axioma

Er staat nog een bedrag open van $ 21,5 miljoen en dat moet met gemak gedekt worden met de verkoop van het jacht. De waarde ervan wordt immers geschat op $ 75 miljoen, maar aangezien het een soort executieverkoop is, zal het beduid minder gaan opleveren. Omdat alle tegoeden van de 58-jarige oligarch bevroren zijn kan hij niet aan de betaalplicht voldoen, dus moet hij noodgedwongen afscheid nemen van een van zijn jachten.

Uiteindelijk verkoopbedrag

Het Russische superjacht wordt geveild in Gibraltar, waar het schip in beslag genomen is, en volgens de nieuwssite Bloomberg zijn er in totaal 63 biedingen uitgebracht op Axioma. Hoewel het over circa twee weken bekendgemaakt wordt hoeveel er uiteindelijk voor is neergeteld, zal de koper anoniem blijven.

De nieuwe eigenaar van het in Turkije gebouwde jacht is uitgerust met 6 hutten voor in totaal 12 gasten. Meevarenden kunnen gebruik maken van de luxe faciliteiten die onder meer bestaan uit een bioscoop, een spa, een sportschool, een zwembad, een jacuzzi en zes luxe kamers, staat vermeldt op de website van Howe Robinson Partners die de veiling houden. SuperYacht Times meldt dat maar liefst 9% van alle jachten een Russische eigenaar hebben, dus waarschijnlijk is dit een voerproefje.