In 2020 maakte een oplichters-drietal 16 schilderijen buit met een geschatte waarde van zo’n € 135 miljoen. Het slachtoffer was een 82-jarige weduwe van een kunstverzamelaar. Bijna al die schilderijen zijn onvindbaar, maar een ervan is onlangs door de politie van Rio de Janeiro gevonden onder het bed van een van de oplichters.

En niet zomaar een. Volgens de politie van Rio de Janeiro gaat om een werk uit 1929, genaamd Sol Poente (Ondergaande zon), van de schilder, tekenaar en vertaler, Tarsila do Amaral,  met een waarde van 300 miljoen real, omgerekend € 57 miljoen, meldt The Guardian.

Dochter van slachtoffer opgepakt door politie

Overigens werden niet alleen kunstwerken van de 82-jarige vrouw gejat, ook een sieradencollectie ter waarde van circa € 1 miljoen euro werd meegenomen door de indringers. Ondertussen heeft de Braziliaanse politie vier verdachten opgepakt, waaronder nota bene de dochter van het slachtoffer.

Zij zou de kunstroof hebben beraamd en maakte haar moeder wijs dat ze op sterven lag. Daar had zij zogenaamd iets op bedacht en samen gingen ze langs bij een priester die deze valse voorspelling bevestigde. De dochter, en twee medeverdachten, bood daarna aan om tegen betaling spiritueel in te grijpen en in de daaropvolgende weken die volgden, betaalde de vrouw hen enorme sommen geld.

Afpersing en fysiek geweld

Op een bepaald moment werd ze achterdochtig  en weigerde verder te betalen, waarna de afperser geweld begonnen te gebruiken. Ze werd opgesloten in haar huis in Ipanema, een toeristische wijk ten zuiden van Rio de Janeiro, bedreigd, fysiek aangevallen en stukje je bij beetje moest ze delen van de kunstcollectie van haar overleden man afstaan.

Sommige werken lijken te zijn verkocht aan overzeese verzamelaars en twee schilderijen vonden hun weg naar een museum in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Drie anderen zijn teruggevonden en zijn momenteel te aanschouwen in een kunstgalerie in São Paulo. Wat er met de rest is gebeurd, zullen we wellicht nooit achterkomen.