Braziliaanse president Jair Bolsonaro wordt hevig bekritiseerd vanwege de manier waarop hij met de natuur omgaat. De ineenstorting van het Amazone-regenwoud is wordt zelfs als onvermijdelijk geacht als deze 67-jarige politicus aan de macht blijft. Echter tekende hij in mei een decreet om de boetes voor milieumisdrijven te verhogen, in een poging om het regenwoud te beschermen tegen de illegale houtkap.

Jair Bolsonaro pikt opmerking van Leonardo DiCaprio niet

Ondanks dit komt Bolsonaro eigenlijk altijd op een negatieve manier aan aandacht. Zijn standpunten worden gezien als “extreemrechts”, mede door zijn anti-democratische, racistische en homofobe uitingen. Daarnaast laat hij zich uit over allerlei andere zaken. In december 2019 noemde hij de toen 16-jarige klimaatactiviste Greta Thunberg nog een “snotaap”, die veel te veel aandacht van de media krijgt.

Ook milieu-Leonardo DiCaprio wordt niet gepaard. De acteur schreef eind juli op Twitter iets over de ontbossing in het Amazonegebied, “een van de belangrijkste plekken op aarde voor mensen en dieren in het wild”, en deelde daarbij een map waarin te zien is hoe de regio te maken heeft gehad met een ” aanval van illegale ontbossing door toedoen van de winningsindustrie”.

Tegenstrijdig

Jair Bolsonaro laat dit niet over zijn hoofd vliegen en reageerde duidelijk geïrriteerd: “Jij weer, Leo? Op deze manier word je mijn beste electorale kabel, zoals we in Brazilië zeggen! Ik zou je nogmaals kunnen zeggen om je jacht op te geven voordat je de wereld de les leest, maar ik ken progressieven: je wilt de hele wereld, maar nooit jezelf, dus ik laat je van de haak.” Als dat nog niet genoeg is, reageerde hij nog zeven keer onder zijn eigen reactie om zijn standpunt kracht bij te zetten. “U kunt blijven spelen met uw Hollywood-sterspeelgoed terwijl wij ons werk doen.”

En daar heeft de Braziliaan echter wel een punt. Hoewel DiCaprio is uitgeroepen tot klimaatkampioen door de NY Post en in het bestuur zit van milieuorganisaties als het WWF, de Natural Resources Defense Council, International Fund for Animal Welzijn, spendeert hij zijn vakantie graag op superjachten. Iets wat uiteraard niet helemaal in dat milieuvriendelijke plaatje past.

Daarbij worden beroemdheden tegenwoordig op hun vingers getikt voor hun onnodige gebruik van privéjets, iets waar de The Wolf of Wall Street-acteur ook niet vies van is. Hypocriet of niet?