Jarenlang was het Alpha IV de zomerse ontmoetingsplek voor de kinderen en kleinkinderen van Koning Albert II en koningin Paola van België, maar aan alles komt een einde. Het 26.56 meter lange jacht is namelijk waarschijnlijk gekocht door iemand Turkse afkomst, “aangezien de verkoop werd afgehandeld door een tussenpersoon van Ultramar Istanbul, een Turkse handelaar in luxeboten”, meldt de Waalse krant Le Soir.

Jacht ‘Alpha IV’ van Koning Albert II stond al jaar te koop

Het vorstenpaar kocht het jacht in 2009 van het Italiaanse Rizzardi Yachts voor €4,6 miljoen. Iets wat voor behoorlijk wat ophef zorgde in binnen- en buitenland. Tot 2019 vaarde ze geregeld over de Middellandse Oceaan met het 26.56 meter lange jacht, maar dat zal niet meer gaan. En daar hebben ze ongetwijfeld vrede mee, want het jacht stond al sinds augustus van vorig jaar in de koninklijke etalage.

Kritiek op de aankoop van het Belgische koningshuis

De royale sloep biedt plaats plaats aan negen gasten en vier bemanningsleden en de onderhoudskosten waren niet mals. De 88-jarige Koning Albert II wilde deze kosten na zijn troonsafstand doorrekenen aan de Belgische staat, maar dat plan werd door de regering afgewezen.

Koning Albert II

Toen de koning het jacht aanschafte zat het land zat middenin de economische crisis en koning Albert had een maand eerder in een toespraak kritiek geleverd over de materialistische samenleving waarin we leven. Slechte timing dus en nogal hypocriet. Daarbij is het schip nooit onderdeel geweest van Defensie, maar toch vaart ze rond met de vlag van de Belgische marine. Wederom een recept voor commentaar.

Het het koninklijke echtpaar was zich echter van geen kwaad bewust. “Koningin Paola begreep niet dat mensen daar kritiek op konden hebben. Het was haar favoriete manier van reizen, ze vond het fantastisch dat ze op zee bevrijd was van de paparazzi”, zei de Vlaamse royalty-watcher Brigitte Balfoort indertijd.

Uiteindelijke verkoopprijs

Het koningspaar hoopte er € 1,95 miljoen voor te vangen, wat al een verlies van € 2,7 miljoen betekenen, maar wegens geen animo werd de prijs verlaagd naar €1,7 miljoen. Hoeveel er  daadwerkelijk voor betaald is, is onbekend. Hoe dan ook: eenmaal, andermaal: verkocht!

In Nederland vond een soortgelijke ophef plaats toen Willem Alexander een Wajer 55 op de kop tikte voor € 2,2 miljoen.