We moeten uitgaan van de goedheid van de mens, maar een beetje op je hoede zijn kan nooit kwaad. Dat ondervond een Japanner recentelijk toen hij besloot een Rolex te verkopen. Maar dat niet niet zoals gepland en binnen twee minuten zat hij zonder horloge en kon hij fluiten naar zijn geld.

Rolex Yacht-Master II gesolten na afspraak op parkeerplaats

Op 25 juli spraken de twee mannen af op een parkeerplaats bij een supermarkt in Saitama, onder de rook van Tokio, om te onderhandelen over de verkoop van een 18-karaats geelgouden Rolex Yacht-Master II. Ondanks de waarde was de verkoper bereid er afstand van te doen voor ¥ 6,3 miljoen, omgerekend circa € 46.000.

Nadat de potentiële koper naar de auto van de verkoper liep, aangekleed met een korte broek, een T-shirt en handschoenen, overhandigde de koper hem het luxe uurwerk ter inspectie. Na een kortstondige inspectieronde, vroeg de koper de verkoper om naar de winkel te gaan om wat thee te kopen.

Rolex Yacht-Master II-01

De verkoper zal spijt hebben dat hij hiervoor akkoord ging en zelf meeliep. Hij besloot zelf ook een drankje halen en af te rekenen, maar ontdekte bij terugkomst dat zowel de geïnteresseerden koper als het uurwerk als sneeuw voor de zon verdwenen waren. Het slachtoffer meldde het incident bij de autoriteiten en probeerde contact op te nemen met de koper. Die reageerde tot zijn verassing, maar niet op de manier waar hij op hoopte. “Ik heb je horloge niet”, zei de vermeende dief die daarna zijn account verwijderde.

“Ik was te dom en eerlijk”

“Nu ik erover nadenk, waren we de hele tijd buiten, wat het voor hem gemakkelijker maakte om te ontsnappen,” vertelde de voormalige Rolex-eigenaar. “Ik was te dom en eerlijk.”

Het was het algemene sentiment dat werd gedeeld door de meeste online reacties die op het nieuws reageerden: ‘De man zei het zelf, hij was ’te dom en eerlijk.’ Je moet mensen vertrouwen, maar ook voorzichtig zijn met dure spullen” en “hij had de deal moeten afblazen op het moment dat ‘parkeerplaats’ werd voorgesteld.”

Slachtoffer zelf gedeeltelijk verantwoordelijk

Het slachtoffer besloot zelf zijn verhaal te doen in de lokale media en vindt dat hij zelf gedeeltelijk verantwoordelijk is voor wat er is gebeurd. Ondanks de naïeve manier van omgang met de situatie, heeft hij wel kort een video wisten op te nemen van de dader, wat samen met de beelden van de bewakingscamera’s de politie zal helpen bij opsporen van de verdachte. Ondanks dat Japan een van de veiligste landen ter wereld is, moet men nog steeds blijven opletten. Hetzelfde geldt hier.