Deze zijraamloze terreinwagen zal de schoonheidsprijs niet winnen, maar alsnog is er enorm veel vraag naar. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat er slechts 22 prototypes van deze Porsches 597 Jagdwagen en de historie. Verzamelaars zijn zo geïnteresseerd in deze Porsche dat het 5e exemplaar van de gelimiteerde oplage tijdens een veiling van veilinghuis RM Sotheby’s volgens experts € 750.000 kan gaan opleveren.

Ontstaan van de Porsche ‘Jagdwagen’

Halverwege de jaren ’50, relatief kort na de Tweede Wereldoorlog, poogde het bedrijf om voor het eerst een ​​terreinwagen te bouwen. Ze kwamen aanzetten met de 597 ‘Jagdwagen’, die bedoeld was voor de Duitse strijdkrachten. Het veilinghuis omschrijft het als een “fascinerende blik op Porsche’s onmiddellijke naoorlogse ontwikkelingsproces van voertuigen”.

Na een aantal tegenvallende test door het leger is de editie nooit in massaproductie gegaan, waardoor er nu slechts een aantal van bestaan. Gedurende de tests ontstond er namelijk onder meer een scheur in de carrosserie, de lawaaierige startmotor was niet altijd even betrouwbaar, breuken in de aandrijfas verschenen al gauw en na verloop van tijd begon er olie te lekken en onderdelen te rammelen.

Jagdwagen

De productiekosten zouden te hoog oplopen voor Porsche, dus lieten ze het hoofdstuk ‘Jagdwagen’ gauw achter zich. Niet wetende dat het model anno 2022 goud geld waard zou zijn. De off-road bak werd voorzien van inschakelbare vierwielaandrijving, onafhankelijke wielophanging, een vierbak met een extra specifieke terreinversnelling en en de aandrijflijn is een 50 pk sterke boxermotor uit de Porsche 356.

Tonnen opleveren op veiling

Nadat het leger de editie afwees, probeerde Porsche nog een aantal  particulieren, jagers en bosbouwers, maar na 71 exemplaren werd ook daar de stekker uitgetrokken. Vanwege de doelgroep wordt de terreinwagen geleverd met allerlei gereedschappen, zoals een schep, hamers, touwen, handschoenen en combinatiesleutels.

Jagdwagen

In aanloop van de veiling is het exemplaar onderworpen aan een complete en professionele restauratie, uitgevoerd in Duitsland. Er wordt aangenomen dat er wereldwijd nog maar 50 exemplaren over zijn en een daarvan wordt op 19 augustus geveild. Veilingexperts denken dat er tussen € 700.000 en € 750.000 op geboden gaat worden.