In recent onderzoek van databedrijf ECA International wordt Hongkong voor de derde keer oprij uitgeroepen tot ’s werelds duurste stad om te wonen. Alles is enkel betaalbaar voor de elite en met name woonkosten rijzen de pan uit. Terwijl het overgrote deel van de inwoners in mini-appartementjes wonen, zijn de rijken gevestigd in de bergen in gigantische panden.

Woning in Hongkong voor recordprijs verkocht

Een vrij standaard villa kost al gauw $ 50 miljoen, terwijl maandelijkse huurprijzen van rond de $ 175.000 ook niet ongehoord zijn. Volgens Bloomberg heeft een woning in de elitewijk Shouson Hill in het zuiden van Hongkong werkelijk alle verkoopprijzen overstegen. Shouson 15, een woning met een woonoppervlakte van 746 m² en zes slaapkamers, is namelijk verkocht voor omgerekend maar liefst $ 111 miljoen, omgerekend € 104,8 miljoen.

Shouson Hill

Shouson Hill ligt middenin in Deep Water Bay, die ooit door Forbes is uitgeroepen tot de allerduurste plek op aarde. Deze miljardairs wijk ligt op 150 meter hoogte en is een zeer gewilde luxe woonwijk, waardoor huizen te huur of te koop schaars zijn. En daar worden de prijzen op aangepast. De meeste eigendommen in Shouson Hill vrij groen uitzicht op de vallei met rustige achtergronden.

De woonblokken in Shouson Hill zijn aanzienlijk groter en zijn meestal beschikbaar in configuraties variërend van drie tot zes slaapkamers, terwijl iedere vierkante meter een waardevolle investering blijkt te zijn voor vastgoedinvesteerders. Hierdoor vond de recordverkoop ook hier plaats.

Een van de vorige recordverkopen had te maken met een diplomatieke stijd tussen de VS en China. Op 10 september vond namelijk de verkoop plaats van zes villa’s in dezelfde illustere wijk met meerdere verdiepingen tegen een prijs van HK $2,6 miljard, omgerekend $330 miljoen.

Echter kon de transactie op Shouson Hill Road 37 kon niet worden geregistreerd door het kadaster van Hongkong vanwege “diplomatieke verplichtingen”, opgelegd door de Chinese regering aan het Amerikaanse consulaat, meldde de koper Hang Lung Properties die vanwege de situatie 20% korting ontving op de taxatie.

Oude verkooprecord van 2022

Het vorige record stond op een villa in Dubai die werd aangeschaft voor $ 72.6 miljoen. De vraagprijs van die op maat gemaakte villa, op één van palmen op het Palm Jumeirah, steeg in korte tijd met ruim 50% vanwege de populaire ligging en het privéstrand van wel 70 meter lang.