De horlogeindustrie is groter dan ooit tevreden wat uiteraard ook leidt tot nieuwe verkooprecords. Als onderdeel van de The Nevadian Collector-veiling werd een Patek Philippe Ref 2499 afgehamerd voor een recordbedrag.

Patek Philippe-veiling in Hong Kong

De Zwitserse horloge fabrikant is al sinds 1839 actief in de horlogerie. Het begon bij eenvoudige zakhorloges, maar dat is al lang verleden tijd. De horloges die ze maken zijn alles behalve goedkoop en de prijzen kunnen hevig variëren tussen de $ 10.000 en $ 780.000. Sotheby’s veilde in Hong Kong kortgeleden een Patek Philippe Ref 2499 en hebben met de hamerprijs het huidige wereldrecord verpulverd.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door HYPEBEAST Watches (@hypebeastwatches)

Bijzonder exclusief

Dit model werd alleen tussen 1950 en 1985 gemaakt en door de exclusiviteit van maar 349 exemplaren kunnen we stellen dat het horloge ontzettend zeldzaam is. Het horloge waar het om gaat werd 7 jaar na het eerste exemplaar uitgebracht en is dus al 65 jaar oud.

Het gaat om een rosé gouden exemplaar waarvan er slechts vier van zijn uitgebracht met een perpetual calendar, waardoor de uurwerk zich altijd perfect op de tijd staat en zich zelfs aan tijdsverschillen aan kan passen. “Sotheby’s wordt in zeer originele staat verkocht met geweldige plooien aan de lugs en een prachtig verouderde wijzerplaat, en is verheugd om dit uitzonderlijke en belangrijke horloge op de markt aan te bieden”, valt te lezen op Sotheby’s.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sotheby’s (@sothebys)

Ze vervolgen met: “De Patek Philippe referentie 2499 is de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen. Dankzij de royale kastverhoudingen en het chronograaf uurwerk met eeuwigdurende kalender is het horloge vandaag de dag misschien wel de meest verzamelbare referentie van een vintage horloge waar ook ter wereld.”

Uiteindelijke prijs

Vier telefonische bieders waren vastberaden om het uurwerk op de kop te tikken echter agressief, waardoor de hamerprijs snel werd verhoogd tot maar liefst HK $ 60 miljoen, circa € 7,3 miljoen, terwijl de geschatte opbrengst tussen de € 2,8 miljoen en € 5,7 miljoen lag. Dat is bijna het dubbele van het oude record.

In 2007 werd dit exacte exemplaar ook al verkocht voor een recordprijs, toen deze voor € 2,64 miljoen onder de hamer ging in Genève. De koper heeft dus een uitstekende investering gedaan op het uurwerk. Het hield het record meer dan tien jaar vast totdat het in 2018 werd verbroken door een geelgouden door Asprey gesigneerde Ref. 2499 nadat er circa € 3,8 miljoen voor werd betaald.

Acteur Mark Wahlberg heeft een aantal prachtig exemplaren van Patek Philippe in zijn collectie. Benieuwd hoe die eruit ziet? Klik dan hier.