Van september 2006 tot december 2015 konden Duitse huishoudens ‘slechts’ zes keer per jaar genieten van de live-spelshow ‘Schlag den Raab’, gepresenteerd door zakenman en artiest Stefan Raab. In de show nemen vijf kandidaten het op tegen Raab in verschillende uitdagingen en disciplines en kon de winnaar naar huis gaan met een forse prijzenpot.

Sjoelen in spelshow ‘Schlag den Raab’

Elke achtereenvolgende gewonnen aflevering voegde namelijk € 500.000 toe aan de totale prijzenpot, waardoor de pot bijvoorbeeld na drie opeenvolgende Schlag den Raab-overwinningen op € 2.000.000 zou staan. Het concept was all or nothing: verliezende deelnemers ontvingen helemaal niks van het prijzengeld, ongeacht de uiteindelijke score.

De spellen omvatten (sport)wedstrijden zoals biatlon, houtbewerking, karten, badminton en puzzels, maar ook het oer-Hollandse sjoelen. De term ‘sjoelen’ is namelijk ontleend aan het Fries en in 1976 werd er voor het eerst het ‘Wereldkampioenschap Sjoelen’ gehouden. In Duitsland kennen ze het dus ook. Althans, in een iets andere vorm.

Prijzenpot van miljoenen

In een aflevering gaat een van de kandidaten de uitdaging aan om een potje Le Passe-Trappe, vergelijkbaar met sjoelen, tegen de naamdrager van de show te spelen. Het spel gaat vrij eenvoudig in z’n werking. Wie als eerste al zijn houten schijfjes door de nauwe doorgang naar de helft van de tegenstander weet te lanceren, wint.

Zie hieronder de gelukkige winnaar van maar liefst € 2,5 miljoen, nadat hij dus zijn vierde aflevering op rij wist te winnen.