Er kan van alles misgaan op een jacht. Afgelopen week haalde superjacht Aria SF het nieuws toen het voor de kust van het Spaanse eiland Formentera afbrandde. Maar niet alleen kan vuur een probleem vormen op water. De Italiaanse pers meldt dat het 39,4 meter lange motorjacht My Saga op 20 augustus omstreeks 13.00 uur is gezonken in de Golf van Squillace, een behoorlijk stuk verwijderd van de dichtstbijzijnde stad Catanzaro.

Superjacht My Saga zinkt voor de kust van Italië

Superjacht My Saga werd in 2007 in Italië gebouwd door de Italiaanse werf Cantieri San Marco en werd indertijd Yuko genoemd. De problemen voor My Saga begonnen gisteravond toen het havenbedrijf van Crotone een bericht kreeg van het jacht dat ze op het achterschip te water gingen, maar konden geen enkele mogelijke oorzaak bespeuren.

Superjacht My Saga

Een Italiaanse en Roemeense patrouilleboot zetten koers naar het jacht om de passagiers te redden. De eerste vier passagiers en een bemanningslid werden onmiddellijk overgebracht naar de patrouilleboten, terwijl de kapitein en de resterende bemanning probeerden het schip te redden. Hoewel er geen foto’s van het interieur zijn, zou het jacht plaats moeten bieden aan 19 personen, twaalf gasten in zes hutten en zeven bemanningsleden.

Bij zonsopgang bleek er geen redden meer aan en arriveerde een sleepboot ter plaatse om ‘m naar Crotone te slepen, maar zoals te zien is op de onderstaande video, zorgen de weersomstandigheden voor complicaties.

Omdat er teveel water naar binnen was gestroomd, was het onmogelijk om te voorkomen dat Saga door middel van een zeemansgraf ten onder ging. Vooralsnog is er geen reden gevonden waardoor het jacht in deze situatie terecht is gekomen. Een onderzoek zal moeten uitwijzen wat de oorzaak is geweest. Ook is een waardeschatting lastig te maken, maar een jacht van 40 meter kost al gauw rond de € 10 miljoen.