Tweede kamerlid Wybren van Haga is tegen huisjesmelkerij, maar bezit zelf een behoorlijk aantal panden. In de nieuwste editie van Quote vertelt de partijleider van Groep Van Haga over zijn vastgoed en bevestigt de 55-jarige zelfs hoeveel panden hij in eigendom heeft.

Vastgoedeigendommen van Wybren van Haga

Wybren van Haga begon zijn werkcarrière bij Shell. Dat deed hij in Gabon en Oman waar hij bestuurder was van diverse organisaties, maar na verloop van tijd begon hij zich te vestigen als zelfstandige. Toen hij zich voor het eerste verkiesbaar stelde voor de Tweede Kamerverkiezingen was hij onder meer de eigenaar van vastgoedbedrijf Sjopperdepop BV., waar hij het volgens BOOS van BNNVara niet zo nauw nam met regels omtrent wet woningdelen als directeur. “Ik weet natuurlijk wel dat er meerdere mensen wonen maar wat interesseert mij dat”, zei hij ooit.

Zijn vastgoed-imperium begon hij op te bouwen in zijn 20e toen hij een zijn eerste appartement kocht in Den Haag. Ondertussen heeft de man naar eigen zeggen 150 adressen op zijn naam. Dat is 50 meer dan hij er in 2019 zei te hebben.

Na berichtgeving in Het Parool in 2017 over zijn eigendommen startte de integriteitscommissie van de VVD, waar Van Haga indertijd deel van uitmaakte, een onderzoek. Daaruit bleek dat Van Haga ruim 100 panden te bezitten, met name in Amsterdam en Haarlem. Ook bleek dat hij zich bij de verhuur van een aantal panden in Amsterdam niet aan de regels gehouden.

De commissie besloot dat hij mocht blijven, maar onder één voorwaarde: kappen als ondernemer. Van Haga beloofde dat hij zich niet meer met zou bemoeien met de bedrijfsvoering en verhuur van zijn onderneming(en). Uiteindelijk zou hij opstappen en zich aansluiten bij Forum voor Democratie (FVD) van Thierry Baudet en later zijn eigen politieke partij oprichten: Groep van Haga en in augustus van 2021 kwam daar Belang van Nederland (BNVL) bij.

Anti-huisjesmelkerij

In een interview met Quote, die hem besloten te kiezen omdat voor de rest niemand in de Tweede Kamer over dit onderwerp wilde praten, bevestigde de Hagenees dat hij 150 panden heeft. Ondanks dat vertelt hij dat hij tegen huisjesmelkerij is en dat iedereen een huis zou moeten kunnen kopen. Tsja, makkelijk om te zeggen vanuit zijn positie, maar dat maakt het niet minder waar.

Overigens is Van Haga bij lange na niet het enige kamerlid met vastgoed. Van onder meer Nilüfer Gündoğan (Volt), Maurits von Martels (CDA), voormalig Lingo-presentatrice Lucille Werner (CDA), Lisa Westerveld (GroenLinks), Hatte van der Woude (VVD) en Daan de Kort (VVD) is bekend dat ze panden verhuren.