Op 8 september kwam er een einde aan het tijdperk Queen Elizabeth II als koningin van Engeland. Ze stierf op 96-jarige leeftijd op haar landgoed Balmoral Castle, in de Schotse Hooglanden. De langstzittende vorst van Engeland ooit zal immens worden gemist. Maar dat geldt ook voor haar in 2002 geleverde bordeauxrode Bentley State Limousine die haar twee decennia lang heeft gediend. Niet de bekende Cadillac Beast-limousine van de Amerikaanse president, maar deze Bentley is de duurste koninklijke auto in de geschiedenis.

Bentley State Limousine één van de meest bijzondere auto’s ter wereld

Hoewel de Bentley er een stuk minder spectaculair uitziet dan de Cadillac van de Amerikaanse president, is hij dat wel degelijk. De wagen is door de luxe Britse autofabrikant helemaal op maat gemaakt voor Hare Majesteit, ter ere van haar 50-jarig jubileum op de troon. Onder andere de toenmalig hertog van Edinburgh, de chauffeur van de koningin en zijzelf hebben hier inspraak op gehad. De auto is gemaakt met als doel om de koningin veilig, snel en comfortabel naar allerlei verschillende locaties te vervoeren.

Bentley State Limousine

De Bentley is uitgerust met ultramoderne veiligheidssystemen die bedoeld zijn om de koninklijke passagiers in alle soorten situaties te beschermen. Met in het achterhoofd natuurlijk het ongeluk van prinses Diana in 1997 te Parijs. Hij is bestand tegen onder andere chemische aanvallen, explosies en zelfs bandenwerende spikes.

Interieur van de voormalige Bentley van Queen Elizabeth II

De Bentley is naast alle veiligheidsvoorzieningen ook voorzien van alle luxe die de Queen zich maar heeft kunnen wensen. Het voertuig heeft een op maat gemaakt chassis. De achterbank is bekleed met lamswollenstof en is precies afgesteld op de lengte van de Queen. De rest van de cabine met lichtgrijs Connolly-leer.

Verder bevatten de deuren aan de achterzijde scharnieren en kunnen in een hoek van 90° worden geopend, zodat de Queen gemakkelijk in- en uit kon stappen. Daarnaast ontwierp Bentley ook nog bagageruimte voor handtassen met afmetingen van de Queens favoriete tassen.

Wat ook opvalt zijn de vele ramen, die een ‘panoramisch kas’-effect geven. Dit was bedoeld om meer zicht van buitenaf te bieden zodat de Queen goed naar de menigte kon zwaaien. De Bentley had een topsnelheid van zo’n 193 kilometer per uur en er zijn er twee van gemaakt.

De Bentley begaf het in 2010

Hoewel de auto werd ontworpen om minimaal 25 jaar mee te gaan en zeker 200.000 kilometer te kunnen rijden, begaf hij het na acht jaar een keer in 2010. Op dat moment was Queen Elizabeth ermee op tournee door het centrum van Londen en was bezig met een bezoek aan metrostation Aldgate. De wagen weigerde die dag te starten. Desondanks had de Bentley alsnog een prijskaartje van maar liefst €11,5 miljoen euro.

Lees ook: de vijf meest opmerkelijke presidentiële voertuigen.