Een 31-jarige Noorse motorrijder die tussen juli 2020 en mei 2021 met extreme snelheden op een 199 pk sterke BMW S1000 RR uit 2016 werd geflitst, moet zijn daden bekostigen met 1,5 jaar gevangenisstraf. De man reed in een incident met maar liefst 292 km/h door een tunnel en blijkt een veelpleger. De Noorse autoriteiten doken in zijn dossier en daar zagen ze 56 ernstige snelheidsovertredingen staan.

Noorse motorrijder en veelpleger draait de bak in

Volgens de Noorse Rijksomroep NRK kreeg de politie de man eindelijk te pakken en sleepte hem vervolgens voor het gerecht. Eenmaal daar werd hij veroordeeld tot 18 maanden celstraf en bekeurd met een ‘levenslang’ verbod op het bezit van een rijbewijs. ‘Levenslang’ is echter wat overdreven, want mensen die hiermee gestraft worden, kunnen na vijf jaar opnieuw een aanvraag indienen. Of daar iets mee wordt gedaan, is een ander verhaal.

De verdachte probeerde z’n hachje te reden door te zeggen dat hij niet de persoon op de video’s is, maar dat hij zo’n motor geregeld uit zou lenen aan mensen. Maar tevergeefs, want hij schroomde om te zeggen wie wél verantwoordelijk gehouden kan of kunnen worden.

Net als in Zwitserland, en wel meer landen, zijn de boetes in Noorwegen inkomensafhankelijk, maar over een boetebedrag wordt niet gesproken in Noorse media.

292 km/h door een tunnel

Hoewel de man dus wel meer overtredingen op zijn kerfstok heeft, dook op 10 september 2021 een video op die aantoonde waar de man toe in staat is. In de video is te zien hoe hij op zijn tweewieler met 292 km/h door een tunnel knalt. Echter bleek na het uittesten van de desbetreffende motor dat de echte snelheid rondde 263 km/u, wat alsnog meer dan 183 km/u sneller is dan de toegestane snelheid. Ook zou hij 263km/h hebben gereden op een stuk waar 80 km/h de max was.

Het verhaal zal nog een staartje krijgen, want volgens zijn advocaat gaat de verdachte in beroep tegen de uitspraak.