Het op James Bond geïnspireerde jacht ‘007’ werd in 2006 afgeleverd door de Turkste scheepswerf Aegean Yacht, maar heeft afgelopen weekend z’n allerlaatste vaartocht gemaakt. Voor de kust van het Griekse eiland Kynthos, Kolona Bay, sloeg het noodlot toe toen het jacht tegen de rotsen klapte en vervolgens kopje onderging.

Jacht ‘007’ klapt tegen rotsen aan en stoomt vol

Het incident vond plaats op vrijdagavond 2 september nadat het jacht naar verluidt rotsen had geraakt. Binnen no time stroomde het jacht vol met water en was er geen redden meer aan. Een verklaring van e plaatselijke kustwacht leert ons dat het jacht momenteel half ondergedompeld op de zeebodem op ongeveer 15 meter van het strand. Een spectaculair gezicht voor de strandganger, iets minder aangenaam voor de eigenaar.

“In de avonduren van vrijdag werd het Havenbedrijf van Kythnos door het Unified Centre for Coordination of Search and Rescue LS-EL.AKT. geïnformeerd dat het jacht “007” onder de vlag van Groot-Brittannië, aan de grond is gelopen in de zeegebied van Kolones Bay, Kithnos met vijf buitenlandse passagiers.” De vijf passagiers zijn zonder kleerscheuren van de boot gehaald en veilig en wel overgebracht naar de plaatselijke haven.

Bij de geboorte was “007” 40 meter lang, maar door de jaren heen is ze twee keer verlengd, waardoor het jacht nu 49 meter meter lang is. Tijdens de laatste refit werd er tevens een lang en open achterdek gerealiseerd en zowel haar romp als bovenbouw werden zwart geverfd. Of het jacht nog te redden valt, moet in de komende dagen duidelijk worden. Wetende dat een jacht van 40 meter al gauw rond de € 10 miljoen kost, zal de schade in ieder geval niet meevallen.

Plaag van gezonken jachten

Hoewel ieder verdronken jacht er één teveel is, is ‘007’ een van de zovelen jachten die een zeemansgraf stond te wachten. In Europa alleen vonden eerder al 11 incidenten plaats, waarbij er zo’n 340 strekkende meters aan jachten verloren ging. Een recent voorbeeld daarvan, is het 39,4 meter lange motorjacht My Saga. Op 20 augustus, omstreeks 13.00 uur, zonk dit jachten in de Golf van Squillace, een stuk vanaf de Italiaanse kust.