Tegenwoordig is een huis kopen niet meer zo vanzelfsprekend. Daarnaast zijn in veel wereldsteden, zoals Parijs, de huurwoningen ook absurd prijzig. Hierdoor voelen sommigen zich genoodzaakt om op een illegale manier inkomsten te genereren. De Franse krant Le Figaro meldt op basis van gerechtsdocumenten dat een man in het centrum van Parijs zijn huurwoning maar liefst 328 keer op verhuurplatform Airbnb heeft verhuurd en dat komt hem duur te staan.

1.114 dagen aan onrechtmatige verhuur in Parijs

Al met al zou het gaan 1114 dagen in een periode van 2016 tot en met 2020. In het huurcontract stond dat de man de plek niet zonder toestemming mocht onderverhuren, maar daar gaf hij kennelijk geen gehoor aan. Hij verhuurde de studio voor gemiddeld € 178 per dag, zo blijft uit gegevens die de eigenaren opvroegen bij Airbnb, terwijl hij de studio voor € 1.380 per maand huurde. In totaal heeft de man er € 198.034 mee verdiend.

Parijs

De advocaat van de huiseigenaar meldt dat “hieruit (de verhuurgegevens, red) blijkt dat er sprake was van een echt bedrijf.” Dit is in strijd met het huurcontract dat de man ondertekende. Voor de verhuur op het platform had hij toestemming moeten vragen aan de verhuurder en is het tevens verboden om een ​​woning in Parijs voor meer dan 120 dagen per jaar te verhuren via platforms als Airbnb.

Recordboete voor illegale onderverhuur

Niet alleen moet hij een boete betalen dat gelijkstaat aan hetgeen dat hij ermee heeft verdiend, maar staat er ook een bedrag open van € 11.370 euro aan achterstallige huur en € 11.500 euro aan reparaties wegens “vlekken in het tapijt, schade in de badkamer en keuken en erg vuile meubels.” Volgens Le Figaro is er in Parijs nog nooit zo’n enorm bedrag gevraagd voor illegale onderverhuur.

Op zoek naar een mooie Airbnb in Frankrijk? Wellicht is deze historische villa in Florence iets voor jou.