Terwijl Nederlanders hopen op een aantal tientjes en in zeldzame gevallen honderden euro’s aan inflatiecorrectie, gaat het bij de Koninklijke familie om andere bedragen. Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, voormalig Koningin der Nederlanden Beatrix én kroonprinses Amalia ontvangen tienduizenden euro’s extra.

Het Nederlandse koningshuis gaat 2,8% omhoog qua salaris

Tijdens Prinsjesdag betoogde Willem-Alexander zijn medelijden voor zijn landgenoten die door de prijsstijgingen van zo’n beetje alles op het randje van armoede bungelen. “Het is pijnlijk dat Nederlanders moeite hebben om hun rekeningen te betalen”, zei koning Willem-Alexander tijdens de troonrede.

Nederlandse huishoudens gaan erop achteruit, maar dat geldt niet voor het koningshuis. Op diezelfde dag werd namelijk bekendgemaakt dat het salaris van hen namelijk omhoog gaat. De koning ontvangt een salarisverhoging van 2,8% . Ook zijn echtgenote Máxima, zijn moeder Beatrix en zijn dochter Amalia krijgen compensatie voor de hoge inflatie. Waar de familie vorig jaar moest zien rond te komen met € 48,2 miljoen, ontvangen ze dit jaar € 50 miljoen.

Om de stijging te rechtvaardigen, verklaart de Rijksvoorlichtingsdienst dat “de leden van het koninklijk huis met een grondwettelijke uitkering trendvolgers zijn”, waarmee bedoelt wordt dat het salaris van de koninklijke familie meestijgt met dat van rijksambtenaren. Echter staat zo’n verhoging haakst op de situatie van en dat resulteerde in het feit dat de koninklijke familie tijden Prinsjesdag door een aantal van de aanwezigen werd uitgejoeld en was er nogal wat ‘boe-geroep’ waar te nemen.

Afzien van het inkomen gaat tegen de grondwet in

Iemand die wel van haar inkomen afziet, is kroonprinses Amalia. Hiermee doet zij afstand van naar verluidt € 300.000 per jaar. Daarbovenop zou ze in theorie € 1,4 miljoen ontvangen voor personele en materiële uitgaven. Dit bedrag blijft dus in de staatskas, tenzij de kosten hiervan toch hoger oplopen.

Het koningshuis heeft geen zeggenschap over hun inkomen, want de samenstelling daarvan is grondwettelijk bepaald door het parlement. Weigeren gaat dus tegen de wet in, maar een deel teruggeven, zoals Amalia doet, behoort wel tot de mogelijkheid. Echter neemt haar vader daar geen voorbeeld aan.