Het is algemeen bekend hoe ontzettend veel geld er omgaat in het voetbal. Tegenwoordig worden grote clubs zoals Manchester City, Paris Saint Germain maar ook Newcastle United overgenomen door rijke sjeiks uit het Midden-Oosten, waardoor de clubs nog meer te besteden hebben en de salarissen van voetballers, staf en trainers nog veel exorbitanter worden. Een voetballer is als rolmodel ook vaak te vinden voor sponsordeals en dergelijken, die nog maar eens een schepje bovenop hun bizarre salaris doen.

Dit zijn volgens Forbes de 5 best betaalde voetballers van 2022.

5. Mohamed Salah – € 67,2 miljoen

Op nummer 5 van de best betaalde voetballers staat Mohamed Salah. De 30-jarige Egyptenaar gaat al lang mee in de voetballerij, en speelde hiervoor onder meer bij AS Roma en FC Basel. Momenteel staat de vleugelspeler onder contract bij Liverpool, de club waar hij zijn échte doorbraak beleefde en waar hij de beste Afrikaanse voetballer van dit moment werd.

Salah verdient bij Liverpool zo’n £ 40 miljoen per jaar. Daar komt nog eens € 21 miljoen aan sponsordeals bovenop. In totaal verdient Salah dus zo’n € 67,2 miljoen per jaar.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mohamed Salah (@mosalah)

4. Neymar Jr – € 72 miljoen

Deze waanzinnige Braziliaan staat op plaats 4. De 30-jarige Neymar brak in 2017 alle transferrecords, toen hij voor een bedrag van € 222 miljoen transfereerde van FC Barcelona naar Paris Saint Germain. Daar moest hij dan wel een astronomisch bedrag gaan verdienen.

En dat is zeker het geval. Neymar verdient bij Paris Saint Germain zo’n € 40 miljoen per jaar. Neymar is de speler met de meeste sponsors ter wereld. Zo is hij onder andere het gezicht van Nike, EA Sports en Gillette. Met zijn deals strijkt hij nog eens € 32,8 miljoen per jaar op. Dat geeft hem een jaarsalaris van zo’n € 72 miljoen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NJ 🇧🇷 (@neymarjr)

3. Cristiano Ronaldo, € 93 miljoen

Deze 37-jarige Portugese superster is nog altijd net zo honger naar statistieken als 15 jaar geleden. Ronaldo wordt beschouwd als één van de beste spelers ooit. In 2021 verruilde Ronaldo nog Juventus voor zijn oude liefde Manchester United, de club waar hij echt groot is geworden. Daarvoor speelde hij nog bij Real Madrid, waarin hij in de periode 2014 tot 2016 maar liefst 3 keer achter elkaar de Champions League wist te winnen.

Hoewel Ronaldo met voetballen niet het meest verdient, namelijk zo’n € 30 miljoen, dankt Ronaldo zijn exorbitante jaarsalaris vooral aan de vele sponsordeals en zijn 487 miljoen volgers op Instagram. Zijn levenslange deal van € 1 miljard met Nike is hier het voornaamste voorbeeld van. Ronaldo heeft ook nog deals met bijvoorbeeld Tag Heuer. In totaal strijkt hij met zijn deals en social media jaarlijks zo’n € 63 miljoen op, wat hem een jaarsalaris van zo’n € 93 miljoen oplevert.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Cristiano Ronaldo (@cristiano)

2. Lionel Messi, € 131 miljoen

Op nummer 2 staat Lionel Messi. Ook hij wordt gezien als één van de beste, dan wel de beste voetballer ter wereld. Messi kan gerust in het rijtje Pelé, Maradona en Cruijff worden geschaard. Messi verruilde in 2020, net als Neymar, FC Barcelona transfervrij voor Paris Saint Germain. Door de sjeik die het bewind voert bij de club uit Parijs, verdient Messi bij PSG zo’n € 75 miljoen per jaar.

De Argentijnse vrijetrappenkoning heeft ook een aantal lucratieve deals op zijn naam staan, zoals die met het cryptobedrijf Socios.com, waarmee hij jaarlijks zo’n € 20 miljoen mag bijschrijven. In totaal leveren Messi’s sponsordeals hem zo’n € 56 miljoen op. Messi’s jaarsalaris is daarmee zo’n € 131 miljoen per jaar.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Leo Messi (@leomessi)

1. Kylian Mbappe, € 140 miljoen

De onbetwiste nummer 1 in deze lijst is de Franse jongeling Kylian Mbappe, ook speler van het steenrijke Paris Saint Germain. Mbappe zou dit jaar waarschijnlijk transfereren naar het koninklijke Real Madrid, maar PSG weigerde daaraan mee te werken en bood Mbappe een astronomisch bedrag om zijn toekomst aan de Parijse club te binden. En dat lukte.

Mbappe verdient alleen met voetballen al z0’n € 92 miljoen per jaar, wat door bonussen oploopt tot de € 100 miljoen. Door zijn vele deals met onder andere Nike, Unibet en Hublot strijkt Mbappe nog eens € 40 miljoen op, wat hem per jaar dus zo’n € 140 miljoen oplevert.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kylian Mbappé (@k.mbappe)