Sportmerk Adidas heeft de samenwerking met rapper Kanye West, inmiddels “Ye”, per direct verbroken. Dat komt door de antisemitische uitspraken die West heeft gedaan op Instagram. Adidas is niet het enige merk dat de samenwerking met de rapper heeft ontbonden. Eerder stopten Balenciaga en kledingmerk Gap al de samenwerking met Ye.

West komt vaker negatief in het nieuws

Het stoppen van de samenwerking komt voor uit de antisemitische uitspraken van West op Instagram. Dat is het niet enige bizarre wat de rapper op zijn kerfstok heeft. Onlangs nog verscheen hij op de Paris Fashion Week met een shirt met daarop de tekst “White Lives Matter”, en hij beweerde dat George Floyd in mei 2020 niet is gestorven door toedoen van een agent, maar door fentanyl. Eerdaags werd Ye nog mede-eigenaar van social mediaplatform Parler, een rechtse tegenhanger van Twitter.

West deed er zelf nog een schepje bovenop, en kocht een villa recht tegenover dat van zijn ex Kim Kardashian.

Einde van een iconisch Yeezy-tijdperk

Op 6 oktober bracht Adidas al naar buiten de banden met West te herzien. Adidas en Ye werkten al sinds 2013 samen, en zetten in 2016 nog een handtekening onder een langdurig contract. Adidas noemde dat destijds nog “de belangrijkste samenwerking tussen Adidas en een niet-sporter ooit”.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door adidas (@adidas)

De samenwerking bracht verschillende producten uit, waaronder de razend populaire Yeezy-schoenen, die ondanks de prijs van van € 200 á $ 700 ligt werkelijk als warme broodjes over de toonbank vlogen.

Het beëindigen van de samenwerking heeft tot gevolg dat er geen producten meer van de Yeezy-lijn worden gemaakt en dat er geen betalingen meer zullen worden voltooid aan Ye of aan zijn bedrijven. De verwachting is dat er een regelrechte run komt op de sneakers. Naast de financiële klap die West te verduren krijgt, blijft dit voor Adidas ook niet zonder gevolgen. Het merk verliest naar verluidt zo’n $ 250 miljoen met het beëindigen van het dienstverband.