Alex Jones heeft bij talloze gelegenheden beweerd dat het bloedbad op de basisschool Sandy Hook in 2012 een hoax was en dat de ouders ingehuurde acteurs waren. De nabestaanden, die na hun verlies ook nog eens geteisterd werden door aanhangers van Jones, besloten hem aan te klagen. Een jury in Connecticut heeft Infowars-oprichter Alex Jones op woensdag 12 oktober schuldig bevonden en hem opgedragen om $ 965 miljoen aan schadevergoeding te betalen aan de families van acht slachtoffers van de Sandy Hook-schietpartij.

Alex Jones wordt verantwoordelijk gehouden voor het verspreiden van onwaarheden over Sandy Hook-schietpartij

Jones wordt verantwoordelijk gehouden voor het verspreiden van onwaarheden over de massale schietpartij, waarbij 20 kinderen en zes opvoeders van het leven werden beroofd door de 20-jarige schutter Adam Lanza. Kort na één van de meest dodelijke en besproken schoolbeschietingen in de VS, vertelde Jones zijn publiek dat het een opgezet plan was om de wapenwet in de VS omver te werpen. Zo omschreef hij het herhaaldelijk als een ‘gigantisch theaterstuk’.

Daarna suggereerde hij dat de rouwende ouders acteurs waren ingehuurd en in de daaropvolgende jaren bleef hij onwaarheden delen in podcasts, artikelen en op social media. In aanloop van het proces kwam naar buiten dat de leugens die door Jones werden verspreid, hebben geleid tot intimidatie en bedreigingen door complotdenkers en aanhangers van de 48-jarige, die de nabestaanden ervan beschuldigden de dood van hun eigen kinderen in scène te hebben gezet.

Sommige families besloten ‘Newtown’, de plaats waar de school stond, te verlaten en werden zelfs bedreigd door fans van Jones. Een van hen zei: “Ik kan de hel niet beschrijven waarin ik de afgelopen negen en een halfjaar heb moeten leven door de roekeloosheid en nalatigheid van Jones.”

“Ik weet niet echt wat daar echt is gebeurd.”

Eerder dit jaar, toen Jones terecht stond voor vergelijkbare zaken, erkende hij in de rechtbank toch dat de massale schietpartij op Sandy Hook echt was en betuigde enige spijt van zijn uitspraken. Alsnog stelt hij mensen die vraagtekens zetten bij het bloedbad in het gelijk. Onder het mom van: “Ik weet niet echt wat daar echt is gebeurd.”

Totstandkoming van het boetebedrag

De hoogte van de toegekende schadevergoeding is een teken dat de juryleden het gedrag van Jones bijzonder schadelijk vinden. Onmiddellijk nadat het vonnis was aangekondigd, vertelde Jones zijn publiek dat hij in beroep zou gaan tegen de beslissing. De complotdenker kan namelijk helemaal niet voldoen aan de boete, want zijn vermogen wordt geschat tussen de $ 70 miljoen to $ 140 miljoen, volgens Insider.

Het bedrag is bedoeld om de “slachtoffers te compenseren voor reputatieschade” en “emotioneel leed”. “De waarheid is belangrijk”, zegt Erica Lafferty, de dochter van Sandy Hook Elementary Principal Dawn Lafferty Hochsprung, die op de school werd vermoord. “Degenen die profiteren van andermans pijn en trauma zullen boeten voor wat ze hebben gedaan.”

De zaak in Connecticut is een van de drie lasterzaken die tegen Jones zijn aangespannen door familieleden van de slachtoffers. In augustus zei een jury in een andere zaak in Texas dat Jones bijna $ 50 miljoen moet betalen aan de ouders van Jesse Lewis, een 6-jarige die werd vermoord in de basisschool. Vanwege de staatslimieten zal de betaling echter lager uitvallen.

Verbannen van alle grote social media-platforms

Ondanks zijn complottheorieën, werd hij in het verleden geprezen door niemand minder dan toenmalig president Donald Trump. “Je reputatie is geweldig”, zei Trump eind 2015 tegen Jones toen hij zijn campagne voor het presidentschap opvoerde. “Ik zal je niet teleurstellen.”

In 2018 hebben YouTube, Facebook, Apple, Spotify en Twitter Jones allemaal van hun platforms verwijderd, omdat hij hun beleid tegen beledigende en schadelijke inhoud schond. Hij bleef echter opereren op zijn eigen platforms, maar die belandde in zwaar weer. Zo heeft hij eerder dit jaar met Infowars en het moederbedrijf Free Speech Systems een faillissementsbescherming aangevraagd.