Volgens een Franse producent is de aanvraag naar schuilkelders aanzienlijk toegenomen nadat de oorlog in Oekraïne uitbrak. Men wil zich duidelijk wapenen tegen een mogelijke Derde Wereldoorlog, maar deze antieoorlog-kelders moeten wel een hogere standaard hebben dan de minimal ingerichte bunkers die we kennen uit de Tweede Wereldoorlog of de Koude Oorlog.

Luxe schuilkelder

Het Franse Artemis Protection bouwt schuilkelders en zag de vraag enorm toenemen. Sinds de invasie door Poetin heeft het bedrijf zelfs 500 aanvragen gekregen en 15 klanten die een daadwerkelijke bestelling plaatsten. Volgens de Fransen komen 85% van de klanten uit het thuisland, terwijl de andere grootbestellers afkomstig zijn uit Finland, Zweden, Noorwegen, Polen, maar ook uit Qatar en en Saoedi-Arabië.

schuilbunker
Mathieu Séranne, eigenaar van Artemis Protection, zegt tegen Business Insider dat “overlevingsdrang het meest basale instinct is van de mens”, waardoor de toenemende vraag een logische gevolgtrekking is.
schuilbunker
Hoewel je voor circa € 30.000 een schuilkelder kan laten bouwen, kan er veel grootschaliger en luxer worden uitgepakt. Om je daar een beeld van te geven, gaan we het vanaf nu hebben over een luxe schuilkelder ter waarde van zo’n € 500.000.

Pre-fab bunker van 22 vierkante meter

De vanafprijs voor een pre-fab bunker van 22 vierkante meter is bij Artemis Protection € 275.000 en dat bedrag kan oplopen tot zelf € 500.000, uiteraard afhankelijk van extra voorzieningen en de omvang van de hut. Het bedrijf vergelijkt de inrichting met een bergchalet en heeft alles wat je van een luxe woning verwacht: een tv-meubel, een douche en een ruim tweepersoonsbed, maar zijn volledig modulair.

Los van de bepantserde deuren, gestucte muren en metalen bedden (buiten de master bedroom om) merk je haast niet dat het om een schuilkelder gaat. “Het is meer dan alleen een schuilplaats, het is een verlengstuk van uw huis.”

Of het bestand is tegen een nucleaire oorlog, is nog maar de vraag, maar laten we hopen dat het nimmer in de toekomst zal gebeuren. Séanne is daar in ieder geval stellig over: “Als mensen een nucleaire supermacht zo wreed zien optreden en met zo weinig logica, zorgt dat voor een schok, omdat ze zich realiseren hoe kwetsbaar vrede is.” Daarbij claimt ‘ie dat zijn bunkers “sterk genoeg zijn om welke heftige gebeurtenis waar dan ook ter wereld te weerstaan.”