De LIV Golf Series is wellicht het meest omstreden golftoernooi dat ooit heeft plaatsgevonden. De golftour wordt namelijk gefinancierd door Public Investment Fund (PIF), in wezen is dat de financiële arm van de Saoedi-Arabische regering onder leiding van Mohammd bin Salman. Zelfs Tiger Woods sloeg een bod van $ 800 miljoen af om deel te nemen, maar toch gaat de tour gewoon door en ondertussen is de winnaar van de LIV Series bekend.

Ontstaan van LIV Golf

LIV Golf is opgericht als concurrent van de toonaangevende Amerikaanse PGA Tour. Beiden organisaties zijn inmiddels verwikkeld in een juridische strijd, met duellerende rechtszaken. De LIV Golf Tour heeft een prijzenfonds van $ 250 miljoen, waarvan het geld uitsluitend afkomstig is van het Saudi-Arabische Public Investment Fund (PIF).

Winnaar Dustin Johnson gaat naar huis met astronomisch bedrag

Een bekende golfer die wél besloot deel te nemen aan de LIV Golf Tour, is de 52-jarige Phil Mickelson. In een eerder uitgebrachte biografie zei dat de Amerikaanse golfer dat hij bereid was verder te kijken dan alleen het schenden van de mensenrechten in Saudie-Arabië. Dat schoot bij velen in het verkeerde keelgat en zodoende werd de Amerikaan hevig bekritiseerd op social media.

De Amerikaanse golfer Dustin Johnson, voormalig nummer 1, besloot ook deel te nemen en won uiteindelijk de tour. Op maandag 10 oktober maakten LIV-functionarissen bekend dat de Amerikaan genoeg punten heeft om het eerste individuele LIV Golf – kampioenschap veilig te stellen. Niet alleen mag hij met de eer strijken, ook gaat hij zo’n $ 18 miljoen rijker richting huis. Dat is bovenop de $ 150 miljoen die hij naar verluidt al kreeg om deel te nemen.

Na zijn 16e plaats tijdens de golftour in Bangkok vertelde de 38-jarige uit te kijken naar het “opwindende verhaal en de voortdurende groei van LIV Golf.”

“Ik heb gekozen voor wat het beste is voor mij en mijn gezin”

Johnson, die sinds 2008 24 PGA-evenementen en meer dan $ 74 miljoen bij elkaar heeft gespeeld, kondigde op 7 juni 2022 zijn ontslag uit de Tour aan. Naar eigen zeggen voor zijn gezin: “Ik heb gekozen voor wat het beste is voor mij en mijn gezin.”

Een andere veelbesproken deelnemer is de Britse Ian Poulter, winnaar van 17 toernooien wereldwijd over meerdere tours, die naar verluidt $ 30 miljoen kreeg aangeboden om zich bij de competitie aan te sluiten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Dustin Johnson (@dustinjohnsongolf)