Als mede-oprichter van The Giving Plegde, samen met zijn vriend en mede0miljardair Warren Buffet, heeft Gates gezworen het overgrote deel van zijn vermogen weg te geven aan goede doelen. Met name zijn eigen goede doel, de Bill & Melinda Gates Foundation. Tijdens het World Health Summit in Berlijn afgelopen weekend, werd bekend dat de foundation $ 1,2 miljard uitrekt om het poliovirus voor eens en altijd uit te roeien.

$ 1,2 miljard om het poliovirus uit te bannen

In de afgelopen tijd heeft Gates al behoorlijke sommen geld gedoneerd, waardoor zijn naam in rap tempo zal gaan dalen op de lijsten van Forbes en de Bloomberg Billionaires Index. Op de laatstgenoemde lijst staat hij echter vooralsnog op de 5e plek met een geschat vermogen van $ 106 miljard.  Volgens zakenblad Forbes heeft de Amerikaan samen met zijn ex-vrouw in totaal meer dan $ 55 miljard weggegeven aan goede doelen, voornamelijk aan die van hemzelf.

Eind juli van 2022 beloofde de filantroop om in die maand $ 20 miljard weg te geven aan zijn eigen Bill & Melinda Gates Foundation, maar daar blijft het zeker niet bij. Op zijn eigen blog schrijft hij dat het doel is om tegen 2026 $ 9 miljard per jaar uitgeven aan goede doelen. De 66-jarige miljardair wil daarmee focussen op innovatiegebieden, zoals een pandemie voorkomen, het verminderen van kindersterfte, het uitroeien van ziektes en het verbeteren van voedselzekerheid en klimaatadaptatie.

Daar hoort dus ook de bestrijding van polio bij. Polio klinkt als een ziekte uit het verleden, en gelukkig is dat wegens een succesvol inentingsprogramma in de meeste gevallen ook zo, echter komt de infectie wel nog voor in landen als Afghanistan, Nigeria en Pakistan. In het laatstgenoemde land is overigens ook de hoogste alarmfase uitgeroepen vanwege de overstromingen, waardoor zo’n 6 miljoen dringend humanitaire bijstand nodig hebben.

“Polio is bijna uitgeroeid – het aantal gevallen is sinds 1988 met 99,9 procent gedaald. Sommige landen hebben onlangs geprofiteerd van innovaties zoals betere kaartmogelijkheden om ervoor te zorgen dat alle kinderen worden bereikt met vaccins. Mobiel geld wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat vaccinateurs betaald krijgen. Een verbeterd poliovaccin kreeg tijdens de pandemie een noodvergunning en wordt nu in 20 landen gebruikt. De laatste plaatsen met endemische gevallen van wilde polio zijn Pakistan en Afghanistan, en met het juiste niveau van financiering en stabiliteit heeft uitroeiing een grote kans van slagen in 3 tot 4 jaar – wat het pas de tweede ziekte na de pokken zal maken die zal worden uitgeroeid”, aldus Bill Gates.

Bill & Melinda Gates Foundation

In zeldzame gevallen wordt de ziekte ook nog soms geregistreerd bij personen in de westerse wereld, waardoor diverse gezondheidsorganisaties waarschuwen dat polio opnieuw kan uitbreken in andere landen. De ziekte is enorm lastig uit te roeien omdat minder dan 1 op de 100 mensen die het oplopen tekenen van ziekte vertoont of überhaupt de infectie kent, waardoor het virus eenvoudig overgedragen wordt. Sinds de

Sinds de World Health Organization (WHO) bijna 2 jaar geleden toestemming gaf voor het gebruik van een nieuwe vaccin, zijn er bijna 500 miljoen doses toegediend in 25 landen, vertelt Hamid Jafari, directeur van de uitroeiing van polio voor het oostelijke Middellandse Zeegebied van de WHO, in een interview met Bloomberg. Hij is positief over de ontwikkeling, maar blijft huiverig: “We zijn op weg om alle polio tegen het einde van 2023 te stoppen. Een gebrek aan financiering zou heel tragisch zijn.”