De BBC omschreef Liu Yiqian in 2014 als de grootse kunstverzamelaar in China. Dat roept bij velen de vraag op uit wat voor nest deze nu 59-jarige komt. Nou, zo sprankelend was zijn jeugd niet, want de Chinees groeide op in armoede en begon met werken als taxichauffeur in Shanghai. We nemen u mee in zijn succesverhaal.

 Miljardair en kunstverzamelaar Liu Yiqian

Als u de beste man tegen zou komen op straat, zou u hem niet meteen herkennen als miljardair. Hij is een kettingroker en rondlopen in informele kleding is bij hem meer regel dan uitzondering. Desalniettemin behoort hij al jaren tot de top van de kunstwereld. Tijdens een Christie’s-veiling in november 2015 kocht hij een ​​schilderij van Amedeo Modigliani voor $ 170 miljoen, goed voor vijf wereldrecords, waaronder het duurste schilderij dat ooit met een creditcard is gekocht.

Doordat hij toen zijn American Express Centurion-kaart gebruikte voor een 1-jarig betalingsplan, verdiende hij twee miljard punten, ofwel 132 miljoen frequent flyer-miles, waardoor hij en zijn gezin “hun leven lang eersteklas gratis reizen.” Dat is iets aantrekkelijks, zelfs voor een miljardair.

Peperdure kunstaankopen

Liu haalde eveneens krantenkoppen toen hij thee dronk uit een 500 jaar oude doucai-kom uit de Ming-dynastie die hij in 2014 kocht voor bijna $ 36 miljoen. Een jaar later sloeg hij in maart $ 45 miljoen stuk op een 600 jaar oud geborduurd zijden tapijt: een recordprijs voor een Chinees kunstwerk dat door een internationaal veilinghuis werd verkocht. Maar daar hield het niet bij op, want een paar weken later kocht hij een antiek Tibetaanse bronzen beeld op een veiling bij Sotheby’s in New York voor $ 4.9 miljoen.

Echter beperkt hij zijn activiteiten niet tot de kunstwereld. Yiqian Liu begon namelijk pas te handelen in kunst in 1993, toen hij al een fortuin had opgebouwd door middel van investeringen in de aandelenhandel, onroerend goed en farmaceutica.

De Chinees geeft de waarde van zijn collectie niet prijs

China’s meest flamboyante kunstverzamelaar was een voormalige taxichauffeur die halverwege de jaren ’80 en is tegenwoordig de voorzitter van de Sunline Group, een in Shanghai gevestigde investeringsmaatschappij. Volgens Forbes is hij persoonlijk $ 1,4 miljard waard, wat hem op het moment van schrijven rangschikt als de 163e rijkste persoon in China.

Liu vertelt aan Economic Times hij geen idee heeft hoeveel zijn persoonlijke kunstcollectie ongeveer waard is. “Het moet een heel, heel groot bedrag zijn, maar ik denk er niet veel over na, want ik ga de collectie niet verkopen. Ik geef niet om de waarde, noch om het geld dat ik heb uitgegeven om het in de eerste plaats te kopen.”

Hoewel hij als kinds aan huis is bij de veilinghuizen als Sotheby’s en Christie’s, deelde hij in 2016 plannen om samen met zijn familie een eigen veilinghuis op te richten.

DE SUCCESVERHALEN VAN…