Just Stop Oil is een klimaatcampagnegroep in het Verenigd Koninkrijk die druk proberen uit te oefenen op de regering om te stoppen met het voltrekken van nieuwe vergunningen en productie van fossiele brandstoffen. Twee leden van de organisatie, een 20- en 21-jarige, besloten vandaag, gewapend met een blik tomatensoep, de The National Gallery in Londen te betreden en besloten de inhoud over schilderij ‘Zonnebloemen’ van Vincent van Gogh te gooien.

Na het gooien van de soep, lijmden de twee activisten zich vast aan de muur, maar volgens het museum is de schade beperkt gebleven, omdat er een stuk glas voor het kunstwerk ziet. Vrijwel direct na de actie werden de twee actievoerders aangehouden.

Activisten slaan toe bij ‘Zonnebloemen’ van Vincent van Gogh

Dit schilderij van de legendarische Nederlandse kunstenaar heeft een geschatte waarde van € 85 miljoen. Een woordvoerder van Just Stop Oil vertelt dat de daders wisten dat er een beschermingslaag tussen het schilderij was en dat de actie dus uitsluitend was bedoeld om aandacht te vestigen op het doel van de organisatie, verandering te brengen in de olie-industrie, in plaats van schade aan te brengen aan het kostbare kunstwerk.

“De kosten van levensonderhoud maken deel uit van de kosten van de oliecrisis, brandstof is onbetaalbaar voor miljoenen koude, hongerige gezinnen. Ze kunnen het zich niet eens veroorloven om een ​​blik soep op te warmen”, schreeuwde één van de activisten. The Guardian schrijft dat omstanders beslist niet te spreken waren over de actie. “Ze proberen misschien mensen aan het denken te zetten over de problemen, maar het enige dat ze uiteindelijk doen is mensen echt geïrriteerd en boos maken”, zei een van hen.

Dit is het zoveelste schandaal in een poging om hun boodschap over te brengen, want kortgeleden moesten ook andere kunstwerken het ontgelden. Zo lijmden andere activisten van Just Stop Oil zich drie maanden geleden vast aan een schilderij van de Engelse kunstschilder John Constable in het Londense museum en bekladden ze schilderij ‘De Hooiwagen’, die al gauw werd hersteld.