Alisher Usmanov is de eigenaar van een paar superjachten, waaronder het megalomane Dilbar, vastgoed in heel Europa én werd beschouwd als de eigenaar van één Fabergé-ei. Vorige maand viel een speciale eenheid van meer dan 250 Duitse politieagenten de eigendommen van de oligarch in Zuid-Beieren binnen, waar ze naast allerlei spullen in totaal vier Fabergé-eieren aantroffen.

West-Europese eigendommen van Alisher Usmanov

Usmanov staat al sinds februari op de sanctielijst van de Europese Unie en dat houdt in dat hij niet bij een deel van zijn vermogen zo’n $ 16 miljard kan komen. Ondertussen zijn zijn jachten binnengevallen en zijn ook zijn vastgoed-eigendommen aan de beurt. Dat komt omdat hij ervan wordt verdacht sinds 2014 minstens € 555 miljoen aan belastingen te hebben onderdoken. Maar ook wegens het witwassen van geld en schendingen van de sancties van de Europese Unie.

Tientallen huizen en appartementen van Usmanov zijn naar verluidt doorzocht. Aanklagers noemden geen namen en specificeerden alleen dat de zoekactie werd uitgevoerd in “Noord-Duitsland”, maar volgens het Nexta-portaal was het naar alle waarschijnlijkheid een van zijn villa’s aan het Tegernsee-meer, waar agenten vier Fabergé-eieren ontdekten in een kluis.

Eerder veroorzaakte de sancties van het westen tegen Russische oligarchen al ophef onder de inwoners rond het meer Tegernsee in de zuidelijke deelstaat Beieren, waar meerdere Russen en miljonairs huizen bezitten. De Rus bezit naar verluidt drie villa’s langs het meer die hij liet renoveren, maar doordat zijn rekeningen deels zijn bevroren, kon Usmanov zijn werklieden, lokale inwoners, niet meer betalen en hadden zij geen inkomstenbron meer.

Voorbeeld van Fabergé-eieren

Niet alleen de huizen van de vroege Facebook-investeerder en voormalig mede-eigenaar van voetbalclub Arsenal werden eind september doorzocht, maar ook zijn megajacht Dilbar is overvallen en inmiddels in beslag genomen. Het doel van de inval was verder ook om te bewijzen dat de in Oezbeekse geboren zakenman een Duitse woonplaats had aan de Tegernsee dus net als iedereen verantwoordelijk was om belasting te betalen. Om een ​​sterkere zaak te krijgen, vielen ze dus eerst de villa’s van de zakenman aan de Tegernsee binnen, voordat ze aan boord van zijn jachten klommen.

Fabergé-eieren zijn zeldzaam én peperduur

Fabergé-eieren zijn kostbare juwelen in de vorm van paaseieren die zijn gemaakt door de Russische goudsmid Peter Carl Fabergé. Er wordt verondersteld dat er 57 zijn overgebleven van de in totaal 69 gemaakte eieren. Ze werden allemaal van 1885 tot 1916 gemaakt en uiteraard zijn deze juwelen zeer geliefd onder Russen.

Omdat er slechts tientallen van zijn, is de waarde van de paaseieren enorm gestegen door de jaren heen. In de zomer van 2021 vonden Amerikanen  ook een Fabergé-ei op het superjacht van de gesanctioneerde Russische oligarch Suleiman Kerimov. Hoewel het onduidelijk wat er voor betaald is op een veiling in 2014, schatten experts de waarde ervan op maar liefst € 33 miljoen.