Afgelopen 20 september, Prinsjesdag, kwam het bericht naar buiten dat Koning Willem-Alexander zijn salaris er zo’n 2,8 % op vooruitgaat. Het betekende veel verontwaardigde reacties in het land. Maar het vermogen van het Nederlandse koningshuis valt compleet in het niet vergelen bij de rijkdom van deze koninklijke families. Dit zijn de vijf rijkste koninklijke families ter wereld.

5. Het Britse koninklijk huis

Het Britse koninklijk huis hoort zeker in dit rijtje thuis. De Britse royals danken hun inkomsten aan de Britse belastingbetaler. Het meeste vermogen van het Britse koningshuis zit voornamelijk in investeringen, een grote kunstverzameling met onder andere Da Vinci’s en Rembrandts en eeuwenoud vastgoed, waaronder Buckingham Palace en Balmoral Castle. De familie bezit zo’n beetje half Londen. Ook danken zij hun rijkdom aan het bezit van vele juwelen. Het meest opvallende in die verzameling zijn vier Fabergé-eieren, waar er wereldwijd nog maar 60 van bestaan.

Volgens Brand Finance heeft de Britse koninklijke familie een vermogen van $ 88 miljard.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door The Royal Family (@theroyalfamily)

4. Koninklijk huis van Abu Dhabi

De nummer 4 van deze lijst in het koninklijk huis van Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten. In de jaren ’70 verdiende deze koninklijke familie bizar veel geld met de internationale oliehandel. Het is tegenwoordig verboden om de olie-inkomsten in eigen zak te steken. Een groot deel van het destijds verdiende geld zit nog steeds in de koninklijke kluis. Volgens ingewijden is dat een geschatte $ 150 miljard.

3. Qatarese koninklijke familie

De koninklijke familie van Qatar is de volgende in de lijst. De Qatarese sjeik, Tamim bin Hamad al-Thani en zijn familie bezitten een staatsfonds. In dat fonds zit veel vastgoed, waaronder het Empire State Building in New York en de Shard-wolkenkrabber in Londen. Daarnaast bezit de familie – net als eigenlijk alle andere Midden-Oosterse koninklijke families – veel geld dat voortgekomen is uit de oliehandel in de jaren ’70. Een opeenstapeling van investeringen maakt dat de Qatarese royals een geschat vermogen van zo’n $ 335 miljard hebben.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Qatar Royal Family (@royalfamilyqatar)

2. Koninklijke familie van Koeweit

Wederom een Midden-Oosters koninklijk huis. En wel die van Koeweit. Het vermogen van deze familie bestaat voornamelijk uit aandelen. Het koningshuis heeft veel geïnvesteerd in Amerikaanse bedrijven. Daarnaast verdienden ook zij veel door de handel in olie. En dat is door de jaren heen goed terug te zien in hun vermogen. Ter vergelijking: in de jaren ’90 had de familie ‘slechts’ $ 78,5 miljard op de bank staan, inmiddels is dat zo’n $ 360 miljard.

1. Saoedi-Arabisch koningshuis

Last, but allesbehalve least: het koninklijk huis van Saoedi-Arabië. Het vermogen van Jeff Bezos, Bill Gates en Elon Musk samen is nog niet eens de helft van het vermogen van deze familie. Saoedi-Arabië is – zeker vergeleken met de andere Midden-Oosterse landen in deze lijst – de allergrootste olieproducent ter wereld.

De Saoedische kroonprins, Mohammed bin Salman, kreeg vanaf 2015 de leiding over de staatsoliemaatschappij Aramco en de Raad voor Economische- en Ontwikkelingszaken. Hij bracht staatsoliebedrijf Aramco naar de internationale aandelenmarkt. Ook deed hij veel zware investeringen in binnen- en buitenlandse sectoren, om het vermogen van het koninkrijk te vergroten. Dit vergrootte het vermogen van de familie zeer explosief, waardoor ze momenteel een geschat vermogen van een bizarre $ 1,4 biljoen ($ 1.400.000.000.000) hebben.