Het Britse Rolls-Royce heeft afgelopen dinsdag hun nieuwste paradepaardje, de Rolls-Royce Spectre, gepresenteerd. En ook zij moeten eraan geloven: het wordt een elektrisch model. De auto komt in het vierde kwartaal van volgend jaar op de markt. Overigens zijn er in de zomer van dit jaar al uitvoerige testen voltooid met de Spectre.

Spectre is de langgekoesterde wens van Rolls-Royce

Hoewel er tegenwoordig nog steeds een taboe heerst op elektrische auto’s, is dat bij Rolls-Royce anders. In tegenstelling tot concurrerende merken was mede-oprichter van Rolls-Royce, Charles Stewart Royce, in 1900 al overtuigd van elektrische aandrijving. De stilte zonder vibraties en het gebrek aan stank van brandstoffen waren volgens hem dé ingrediënten voor de ideale sportwagen. 123 jaar later gaat de wens van hem dan toch echt in vervulling met de komst van de Spectre.

Rolls-Royce testte in 2011 al met het elektrische 102EX model. Deze werd een jaar lang de weg op gestuurd. Met een actieradius van 200 kilometer per acculading kwam het merk tot de conclusie dat de techniek er nog niet klaar voor was, iets wat 11 jaar later wel het geval bleek.

Testen met de Rolls-Royce Spectre

Afgelopen zomer werd de Spectre al uitvoerig getest middels “het zwaarste testprogramma in de geschiedenis van het merk”. In totaal werd er maar liefst 2,5 miljoen kilometer afgelegd. 625.000 daarvan werden gereden aan de Franse Rivièra, om de wagen te laten wennen aan zomerse temperaturen. De overige kilometers werden gereden rondom de Zweedse poolcirkel om de wagen, inderdaad, te laten wennen aan winterse temperaturen.

Rolls-Royce Spectre

Na de maanden van testen heeft Rolls-Royce nu qua nieuwe technologie het niveau bereikt van Rolls-Royce’ typische ‘magic carpet ride’.

In 4,5 seconden op de 100 kilometer per uur

De Rolls-Royce is met zijn 3000 kilo wel wat aan de zware kant en beschikt over 585 pk en een maximaal koppel van 900 Nm. Hiermee bereikt u met de Spectre van 5,45 meter lang naar verwachting in 4,5 seconden de 100 kilometer per uur. De actieradius is ten opzichte van 2011 flink verbeterd: in plaats van 200 zal deze nu zo’n 520 kilometer per volle acculading zijn.

Een exacte prijs voor de Spectre is nog niet bekend, maar dit zal waarschijnlijk ergens rond de € 500.o00 liggen.