Het is het zoveelste absurde project van de kroonprins van Saoedi-Arabië, Mohammad bin Salman al-Saoed: een 170 kilometer lange wolkenkrabber bestaande uit twee stroken. Het CO2-neutrale project ‘Neom’ is een onderdeel van zijn hervormingsplan ‘Vision 2030′, met het ultieme doel om de economie van het land te diversifiëren en daarmee minder afhankelijk te worden van olie-inkomsten.

Hoewel de conceptbeelden die in 2017 voor het eerst werden gedeeld getuigen van een haast onrealistisch bouwproject, zijn we werkzaamheden toch echt begonnen, blijkt uit beelden van luchtfotografiebedrijf Ot Sky. Zo lijkt een enorme hoeveelheid zand al verplaatst te zijn en zijn diverse bouwvoertuigen al ter plaatste.

Megalomane wolkenkrabber ‘The Line’

Het megalomane bouwproject wordt ‘The Line’ genoemd en is op ieder vlak indrukwekkend. Tegen 2030 moet ‘The Line’ zo’n 380.000 nieuwe banen creëren en tegelijkertijd “de ultieme balans tussen werk en privé bieden.” Binnenin het ambitieuze bouwsel in Saoedi-Arabië zal ruimte gemaakt worden voor woningen, winkelcentra, recreatiegebieden, scholen en parken, waar 9 miljoen mensen gebruik van kunnen maken.

Daar zijn inderdaad heel wat vierkante meters voor nodig, zoals u begrijpt. Sterker nog: het tweedelige ontwerp wordt 170 kilometer lang, 500 meter hoog en 200 meter breed. “The Line zal een gevel van spiegels hebben om zijn unieke karakter te onderstrepen. Ondertussen zal het interieur worden gebouwd om buitengewone ervaringen en magische momenten te creëren”, schrijft de Saoedische regering in een verklaring.

Saoedi-Arabië

Ook zal er ruimte worden gemaakt voor een 300 meter hoog voetbalstadion, een een jachthaven en een hogesnelheidstrein waarmee inwoners binnen 20 minuten van de ene naar de andere gebracht kunnen worden. “Neom loopt vooruit bij het leveren van nieuwe en innovatieve oplossingen om deze problemen (milieuproblematiek, red) en aan te pakken”, vertelt de kroonprins.

Kosten zullen naar schatting oplopen richting € 1.000 miljard

Het is te verwachten dat begroting enorm is, maar zelfs bij het lezen van € 980 miljard valt iedereens mond open van verbazing. Dat is meer dan de vermogens van de 8 rijkste personen op aarde bij elkaar opgeteld. En dat terwijl er tientallen miljoen mensen onder de armoedegrens leven. Wat een schande eigenlijk. Iets wat sommigen zich niet realiseren, want eerlijk is eerlijk: het is wel echt een majestueus project.

Saoedi arabie