Een spijkerbroek van zo’n 150 jaar oud is voor zo’n $ 76.000 geveild. De veiling vond plaats tijdens de denim-veiling op het Durango Vintage Festivus in de Amerikaanse staat Colorado.

De spijkerbroek uit 1880

De Levi’s broek dateert uit 1880 en werd gedragen door één van de vele mijnwerkers. Het zou mogelijk gaan om één van de langst bestaande spijkerbroeken ter wereld.

broekspijp-mijnwerker

De broek werd enkele jaren geleden gevonden door een archeoloog in een oude verlaten mijnschacht in het westen van Amerika. De broeken waren erg populair onder de mijnwerkers, omdat deze goed bestand waren tegen de zware arbeid en van goede kwaliteit waren. De broeken hebben wel flinke gebruikerssporen, zoals de gescheurde stof, het vergeelde zitvlak en de kaarsvetvlekken. De spijkerbroer telt één achterzak en in plaats van riemlussen, beschikt de broek over heuse bretelknopen.

Maar naast de rijke historie, is er in het label een verontrustende boodschap gevonden. In het label staat namelijk “Made by White labor”, een tekstje dat refereert naar de Chinese uitsluiting van werknemers in 1882. Levi’s wilde op deze manier een statement maken. De wet werd in het laatste decennia van de eeuw afgeschaft.

De veiling in Colorado

Het bedrag komt natuurlijk vooral voort uit het bijzondere verhaal. De broek werd verkocht aan vintage-verzamelaar Kyle Haupert. Zij hebben de broek vooral gekocht als investering en hopen de spijkerbroek door te verkopen aan een museum. Als voorkeur hebben ze “The Met”, het grootste kunstmuseum van de Verenigde Staten in New York.