Over het algemeen treffen opdrachtgevers tijdens renovatiewerken rot hout, verfsnippers en stof aan, maar er zijn uitzonderingen. Een Brits koppel liet hun keuken renoveren, aangezien de vloerplanken uit de achttiende eeuw wel aan vervanging toe waren. Verscholen onder het beton troffen ze een pot met meer dan 260 gouden munten aan.

Pot met gouden munten onder keukenvloer levert immens bedrag op op veiling

Deze bizarre vondst vond zo’n drie jaar geleden plaats in Ellerby, in de graafschap North Yorkshire, maar de rechtmatige eigenaars hebben besloten om het te gaan veilen. De munten stammen uit de periode tussen 1610 en 1727 en waren indertijd eigendom van de familie Fernley-Maisters, een steenrijk gezelschap die hun knaken verdiende in de hout-, kolen- en ijzerertshandel, die in 1745 uitstierf.

Foto: Spink & Son

De opbrengst van de pot met gouden munten werd geschat tussen de € 228.000 en € 285.000, maar vanwege de media-aandacht die het verhaal vergaarde, ging de prijs drie maal over de kop en werd de hamer geslagen bij een bedrag van maar liefst £754,000 op, omgerekend € 850.000. Ze werden uiteindelijk verkocht aan tientallen kopers, telefonische en online bieders, in individuele kavels door Spink & Son-veilingmeesters in Bloomsbury, Londen. Een onvolmaakt geslagen munt uit 1720 leverde het hoogste, individuele bedrag op: £ 62.400, omgerekend € 70.896.

Foto: Spink & Son

“Ik zal nooit meer zo’n veiling zien”

Veilingmeester Gregory Edmund spreekt daardoor over een ‘absoluut buitengewoon’ bedrag en voegde daaraan toe: “Beeld je in dat je je oneffen keukenvloer openbreekt en onder het beton plots iets ziet blinken. Eerst denk je nog dat het de elektriciteitskabel is, maar nee: het blijkt een ronde schijf van goud te zijn. En daaronder liggen dan nog eens honderden van zulke exemplaren. Hoe gek moet dat niet zijn?”

identiteit van het koppel dat de munten vond, blijft geheim. Welke plannen ze met hun onverwacht fortuin hebben, is evenmin bekend.