The Bulldog is een coffeeshop die sinds 1975 opereert en waneer u door Amsterdam wandelt, is het onmogelijk om ze over het hoofd te zien. Naast wiet kunt de coffeeshop ook binnenlopen voor rokersartikelen, kleding en souvenirs. In 2003 kwam daar een eigen energiedrankje bij, maar toen Red Bull daar van hoorde, werd er een juridisch gevecht ontketent die járen zou voortduren.

Uitspraak van het Europese hof is in het voordeel van The Bulldog

Het Oostenrijks-Thais bedrijf van Dietrich Mateschitz en Chaloe Yoovidhya, opgericht in 1987, merkte het woord ‘bull’ op en dat werd gezien als merkinbreuk. Volgens het bedrijf werkt de gelijkenis van beide namen verwarrend en profiteert The Bulldog ten onrechte van de wereldwijde bekendheid van Red Bull.

In 2017 leek de strijdbijl tussen coffeeshop The Bulldog en Red Bull begraven te zijn. De eigenaar en oprichter van de coffeeshop-keten, Henk de Vries, één van de meest welvarende en bekende cannabis-ondernemers van Nederland, won namelijk de zaak die door het Europese Hof werd behandeld. Daar werd geoordeeld dat hij met The Bulldog géén inbreuk had gemaakt op het merkenrecht van Red Bull.

Hoewel het woord ‘bull’ weliswaar overeenkomt in beide merknamen, oordeelde de rechter dat er daarmee geen verwarring werd veroorzaakt, mede vanwege de verschillende logo’s: een stier en een hond. 

Henk de Vries eist € 49 miljoen

En was er dus geen sprake van een onrechtmatige manier van profiteren en met de uitspraak leek er na 14 jaar eindelijk een punt gezet achter het geschil. Echter heeft De Vries bloed geproefd en is hij klaar om aan te vallen. Met een juridisch gelijk op zak eist hij maar liefst € 49 miljoen van Red Bull en heeft hij beslag laten leggen bij de firma en diens bankrekeningen, zo blijkt uit documenten die Quote in handen heeft gekregen.

Omdat het enige tijd duurde voordat alles was afgerond, liet hij de gemiste inkomsten doorrekenen. Zodoende kwam hij uit op dat bedrag. Volgens Quote heeft The Bulldog meerdere pogingen heeft gedaan om met Red Bull aan te tafel te gaan, maar tevergeefs. Hoe dan ook, de zaak gaat naar verluidt begin november van start.

Quote 500-lid Henk de Vries heeft ooit in een interview gezegd dat hij gelooft dat iedere coffeeshop-eigenaar miljonair is, terwijl zijn onderneming meer dan alleen wiet verkoopt. Zo is de naam The Bulldog ook te zien op café’s, een souvenirwinkel en een hotel – zelfs in Canada. Ondanks de rechtszaken heeft hij op financieel vlak dus niets te klagen en in 2020 wist hij nog zijn villa in Castricum te verkopen, die destijds een vraagprijs had van € 3.300.000.