Het zal inwoners van het Friese Harlingen vast niet ontgaan zijn dat er een superjacht van 120 meter in de haven ligt. Niet per se uitzonderlijk aangezien het schip, Project 1010, is gebouwd op de werf van Koninklijke De Vries Scheepsbouw in Makkum, dat onderdeel is van scheepswerf Feadship. Wat wel boeiend is, is de vermeende eigenaar: de Russische oligarch Vladimir Potanin.

De invloed van Vladimir Potanin

De 61-jarige Potanin is oprichter en directeur van Oneksimbank, eigenaar van Nornickel, het grootste Russische bedrijf in de metaal- en mijnbouwindustrie, grootaandeelhouder van Norilsk Nikkel en wordt beschouwd als een van de invloedrijkste Russische oligarchen.

Hij steunt Vladimir Poetin al sinds de presidentsverkiezingen in 2000, toen Jelsten werd afgetroefd, waar hij ook een goede relatie mee had, en onderhoudt dus warme banden met de Doema. Hij was in 1996 zelfs de eerste vicepremier van Rusland, maar alsnog bagatelliseert hij de relatie tussen oligarchen en de politieke macht.

Het Verenigd Koninkrijk heeft Potanin op 29 juni op de sanctielijst geplaatst, maar in Europa is daar nog geen sprake. “Potanin, bekend als de “Nickel King” van Rusland, werd opgenomen in de laatste golf van sanctielijsten door Groot-Brittannië, waaronder bedrijfscijfers, financiële firma’s en andere entiteiten”, schreef Reuters indertijd.

In een zeldzaam interview sprak de Rus zich uit over de sancties: “Westerse sancties zijn niet alleen slecht voor Rusland, maar ook voor degenen die ze hebben aangenomen. Zoals zo vaak in onze geschiedenis, heeft externe druk die onrechtvaardig aanvoelt, alleen maar gediend om de interne eenheid van het land te versterken. Vandaar het patriottisme dat zich rondom Vladimir Poetin opbouwt. Ik voel me patriottisch maar sta open voor kritiek op ons land.”

Allerrijkste Rus

Op de Bloomberg Billionaires Index hoeft u niet ver te scrollen om zijn naam tegen te komen. Potanin staat op het moment van schrijven op plaats 39 met een geschat vermogen van $ 29,1 miljard, waarmee hij de allerrijkste Rus is – na president Poetin uiteraard. Met goedkeuring van het Kremlin verweefde hij vorige maand de dochteronderneming van de Franse bank Société Générale. Een overwinning voor Potanin, want het is de eerste buitenlandse bank dat nu in Russische handen is.

Maar de oligarch heeft meer (vermeende) eigendommen in West-Europa. Het jacht Project 1010 is momenteel nog in eigendom van de scheepswerf Feadship, maar geruchten gaan dat het gebouwd is voor Potanin. Omrop Fryslân meldt dat de Port of Harlingen geen problemen heeft met het schip zolang de nieuwe eigenaar niet op de sanctielijst staat.

“Over het algemeen door Feadship geen mededelingen over gedaan”

Paul Pot, directeur fan Port of Harlingen, heeft wel zo z’n bedenkingen en stelt naar eigen zeggen vragen over de situatie: “Het is ons niet bekend van wie het jacht is. Daar vragen we natuurlijk wel naar, maar daar wordt over het algemeen door Feadship geen mededelingen over gedaan. Maar het vermoeden is wel dat het om een Russische oligarch gaat.