Ongelukken vinden overal plaats, ook op zee. Recent dook er een video op van familie op een kleine zeilbootje die al vloekend crashen tegen het megajacht van een Russische miljardair. De kinderen aan boord schreeuwen in het Spaans tegen hun vader, terwijl hij tevergeefs probeert de confrontatie uit de weg te gaan. Toch een prestatie om één van de grootste jachten ter wereld van bijna 422 miljoen euro over het hoofd te zien. Waarschijnlijk wilden ze het even van dichtbij meemaken, maar namen dat iets te letterlijk.

Russische miljardair Andrey Melnichenko

Hilarisch genoeg zien we de 6 meter lange zeilbootje langs het hypermoderne mega-zeiljacht schrapen. Twee bemanningsleden turen hulpeloos naar beneden, terwijl het gezin blijft worstelen met de elementen en de zeilen van hun ingetogen schip. Uiteindelijk slaagt de vader erin om de motor aan de praat te krijgen om de boot vervolgens achteruit te laten gaan.

Het megajacht – genaamd Sailing Yacht A – is in eigendom van de Russische miljardair Andrey Melnichenko. Hij is de belangrijkste begunstigde van de kunstmestproducent EuroChem Group en het kolenenergiebedrijf SUEK.

zeilbootje

Met een geschat persoonlijk vermogen van $ 17,9 miljard, stond hij in maart 2021 op de 95e plaats in de Forbes- lijst van miljardairs en op de 7e plek van Rusland. Bloomberg schat het nettovermogen van Melnichenko in maart 2021 echter op $ 18,8 miljard dollar. Scheelt drie plekken ten opzichte van Forbes, maar behoudt wel de 7e plek onder de rijkste Russen.

Zeilbootje vs. Megajacht

Zijn megajacht beschikt over een glazen romp, een landingsplatform voor helikopters en een vloot van benijdenswaardige voorzieningen. Het megajacht is indrukwekkende met z’n 143 meter in lengte en met masten die 100 meter boven het water uittorenen. Naast z’n omvang, is het ook één van de meest sensationele projecten in zijn soort tot nu toe.

Het incident zal door de kapitein van het jacht worden gemeld aan de maritieme kapitein in overeenstemming met de maritieme navigatieregels. Het is echter vrij onwaarschijnlijk dat er een claim zal worden ingediend tegen de schipper van de kleine zeilboot, gezien er weinig tot geen schade is verricht. Aan de beelden te zien kwam er weinig opzet aan te pas. De steenrijke Andrey Melnichenko zal dan ook vast coulant zijn tegenover de familie op het 6 meter lange sloepje.