Vanwege ingewikkelde eigendomsconstructies ondervinden overheden wereldwijd moeilijkheden om eigendommen van Russiche oligarchen, die op sanctielijsten staan, op te sporen. Onderzoek van De Groene Amsterdammer in samenwerking met de NRC heeft aangetoond dat een miljoenenpand aan de Vossiusstraat, naast het Vondelpark, eigendom is van de Russische oligarch Arkadiy Volozj.

Russische oligarch verliest rechtszaak tegen krakers in Amsterdam

Dit nieuws belandde ook bij een groep Amsterdamse krakers die het pand vervolgens begin november binnenvielen. Deels vanwege de oorlog in Oekraïne en deels als actie om de woningnood (in Amsterdam) aan te kaarten.

De Rus is hier niet bepaald van gediend en besloot een rechtszaak aan te spannen. In de hoop dat hij daarmee de krakers kan verjagen. Echter pakte het niet succesvol voor hem uit. Omdat hij op de Europese sanctielijst staat is ‘zijn’ miljoenenpand, die hij naar verluidt in twee delen voor € 3,4 miljoen kocht, bevroren en mag hij het niet meer betreden.

“Vordering tot ontruiming van krakers is afgewezen”

Daarnaast vinden verbouwingswerkzaamheden al sinds 2020 plaats, maar omdat hij het pand niet mag betreden, staat het praktisch gezien leeg. En daar handelde de rechter naar. “Vordering tot ontruiming van krakers is afgewezen nu ongerechtvaardigde leegstand dreigt”, luidde het vonnis.

Volgens John Wolfs, advocaat van venootschaap Paraseven Limited, eigendom van Volozj, reisde de Rus sporadisch met zijn gezin naar Nederland om te genieten van hetgeen dat Amsterdam te bieden heeft. De rechter gelooft daar niets van, aangezien het vanwege de sancties voor Volozj onmogelijk is om Nederland binnen te komen.

Recht gelooft dat de Rus het wilde gaan verhuren

Het Parool schrijft dat in maart 2020 de adressen zijn verhoogd van twee naar drie en dit getuigd volgens de krakers dat hij uit is op winst en het wil gaan verhuren. De rechter vindt dat daar wel iets voor te zeggen valt en schuift het statement van de advocaat van Volozj van de tafel. Dat gaat tegen de tegen hem opgelegde sancties in en dus gaan de krakers vooralsnog nergens heen.

De Rus verdiende een fortuin aan de oprichting van de Russische online zoekmachine Yandex. Omdat zijn zoekmachine, de grootste van Rusland, wordt gezien als onderdeel van de propagandamachine van het Kremlin, werd hij door Brussel op de sanctielijst gezet.