In de afgelopen dagen komen er steeds meer meldingen binnen van Russische aanvallen in heel Oekraïne. Eerdaags doodde een raket twee personen in NAVO-land Polen en momenteel loopt er een onderzoek om te ontcijferen of de bom afkomstig is geweest van de Russen of dat het gaat om een afslaande raket van het luchtafweersysteem van de Oekraïense krijgsmacht.

Oekraïne gaat een zware winter tegemoet

Kortom: de spanningen lopen hoog op, maar de grootste slachtoffers van deze ridicule oorlog, zijn de doorsnee burgers. Cijfers zijn lastig vast te stellen, maar de oorlog heeft tot dusver minstens 38.000 levens geëist en 14 miljoen mensen zijn ontheemd. Het Oekraïense leger boekt enige terreinwinsten en hebben de belangrijke en op één na grootste stad van het land, Cherson, terugveroverd.

Rusland heeft ondertussen de tactiek gewijzigd en bestookt het land nu met raketten, waarbij ze het gemunt hebben op stroom- en energievoorzieningen. De winter komt eraan en dit zal erin resulteren dat duizenden Oekraïners kou zullen lijden.

Australische miljardair en humanitair Andrew Forrest

De Australische miljardair en humanitair Andrew Forrest, voormalig CEO van mijnbouwmagnaat Fortescue Metals Group, wil zijn hulp aanbieden en heeft een project aangekondigd om de energie- en telecomsector te herstellen en verbeteren waar nodig. Zelf pompt hij samen met zijn vrouw, Nicola, $ 740 miljoen (ongerekend € 476 miljoen) in het project en moedigt hij andere investeerders aan om iets soortgelijks te betekenen.

“Ik nodig professionele investeerders en fondsmanagers uit om mee te doen en iedereen die ook vindt dat het binnenvallen van een ander land in de afvalbak thuishoort van de grootste fouten van de mensheid”, meent de Australische miljardair, bijgenaamd ‘Twiggy’.

Initiatief wordt geleid door BlackRock, een van ’s werelds grootste vermogensbeheerders

Volgens Sydney Morning Herald duurde het even voordat het fonds opgezet kon worden. De Australische krant schrijft: “Het fonds, waarover negen maanden is onderhandeld tussen Forrest, Kiev, Washington, Canberra en Londen, wordt donderdag (17 november, red) gelanceerd. Het zal worden geleid door BlackRock, een van ’s werelds grootste vermogensbeheerders. De bijdrage van $ 740 miljoen zal komen van de familie-investeringsmaatschappij van Andrew en Nicola Forrest, de Tattarang Group.”

Het nieuws van het plan heeft ook President Zelensky bereikt en hij verwelkomt het plan uiteraard met open handen. “We hebben het voordeel dat wat Rusland heeft vernietigd, vervangen kan worden door de modernste en groenste infrastructuur.”  Het kan echter nog een lange poos duren voordat het geld beschikbaar komt, want het plan moet pas van start gaan zodra de Russen hun buurland hebben verlaten. “Ik wil niet wachten tot de laatste kogel is afgevuurd. Ik wil dat mensen nu weten dat Oekraïne een gouden tijdperk zal ingaan. Het zal zonder enige twijfel de snelst groeiende economie van Europa zijn”, aldus Forrest.

“Ik weet zeker dat hij goed gemotiveerd is, maar ik denk gewoon niet dat hij ooit ergens een grote invloed op heeft”

De Australische journalist Greg Sheridan heeft echter weinig vertrouwen in het plan. Hij beschuldigt Forrest van het hebben van een “enorm zelfverheerlijkend element in alle dingen die hij doet”. “Ik weet nooit hoe serieus ik dit soort dingen moet nemen. Zijn tussenkomst in geopolitieke kwesties zoals de betrekkingen tussen Australië en China is beschamend dom of contraproductief”, vertelde Sheridan aan Sky News Australia. “Ik weet zeker dat hij goed gemotiveerd is, maar ik denk gewoon niet dat hij ooit ergens een grote invloed op heeft”.