Hoewel de economie van El Salvador niet om naar huis te schrijven is, besloot de overheid als eerste land bitcoin als wettig betaalmiddel te accepteren. Iedere inwoner die een rekening opent in de bitcoin-portemonnee Chivo van de overheid, ontving $ 30 dollar aan bitcoin als welkomstcadeau. Het land van president Nayib Bukele, die zichzelf omschrijft als ‘een instrument van God’, heeft de bitcoin-investering van $ 105 miljoen van zijn land zien afdalen naar ‘slechts’ $ 41.5 miljoen.

De opmerkelijke en omstreden president Nayib Bukele

Voordat we verdergaan over de investering, moeten we het eerst nog even hebben over die Bukele. Want dat is namelijk een machtsfiguur die de aandacht nogal graag op zich laat vestigen. Op 37 jarige leeftijd kwam hij aan de macht. “‘Bukele wordt beschouwd als een populist, een buitenstaander die tegen het systeem inging. Hij zegt dat hij van links komt, maar dat hij zich bij een rechtse politieke partij moest aansluiten”, zei Mike Allison, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van Scranton, na zijn aanstelling.

De omstreden politicus verschijnt vaak in een glanzend leren motorjack en achterover gekamde haren, en was voorheen werkzaam als motordistributeur. Toen hij met de politiek begon, sprak hij zich direct uit tegen de zittende macht. “Er is genoeg geld als niemand steelt” en hij zou “teruggeven wat is gestolen”, verwijzend naar de vermeende verdwijning van fondsen in de tijd dat de vorig presidenten, Francisco Flores en Antonio Saca, met de scepter zwaaide.

Als leider trad Bukele bikkelhard op tegen drugsbenden, die de touwtjes in het land zo goed als in de handen hielden. Daar zijn flinke stappen in gemaakt, maar economisch gezien is er nog veel winst te behalden, vindt ook cryptoexpert en Salvadoraan Edgardo Aceved. Hij zei in oktober van dit jaar tegen CNBC: “Wat is verbeterd, is de kwestie van geweld en misdaad, maar economisch kan ik zeggen dat er niets is veranderd”. Hij is ook van mening dat Bukele weinig van zijn vooruitstrevende plannen en projecten niet kunnen waarmaken.

Buy the dip

De politicus en zakenman die de 46e president van El Salvador werd na het winnen van de verkiezingen van 2019. Onder zijn strenge bewind werd de bitcoin als officiële valuta van El Salvador ingevoerd. Toen in mei van dit jaar de waarde van bitcoin zo goed als halveerde, twitterde de president een plaatje met het bijschrift “Bitcoin City”, waarmee hij zijn cryptovisie nogmaals benadrukte. Tenmidden van de ineenstorting van de cryptomarkt indertijd, liet hij eveneens weten trots de zijn dat hij de ‘dip’ kocht.

Ondertussen is de waarde nóg verder gezakt. Op het moment van schrijven is de waarde van bitcoin ‘slechts’ $ 17.403, een schim in vergelijking met de all time high van de moeder der cryptomunten: boven de $ 65.000 (in november van 2021). Watcher.Guru schrijft dat El Salvador’s investering in bitcoin van $ 105 miljoen nu slechts $ 41,5 miljoen waard is. Een verlies van meer dan 60%. Kortom: de ‘Bitcoin revolutie’ van het Latijns-Amerikaanse land lijkt te falen.