Wie Sam Bankman-Fried (omschreven als ‘cryptokeizer zonder broek’) over straat zou zien lopen, zou nooit inschatten dat hij miljardair zou zijn. Echter beschikte de Amerikaanse oprichter van FTX tot voor kort over maar liefst $ 16 miljard, maar binnen een week is 94% daarvan als sneeuw voor de zon verdwenen. Momenteel wordt zijn vermogen geschat zelfs onder de $1 miljard, waarmee hij zijn plek in de Bloomberg Billionaires Index kwijt is. “Het grootste waardeverlies in één dag’, kopte zakenblad Bloomberg.

Na zijn afstuderen aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT), begon Bankman-Fried in mei van 2019 met de lancering van FTX. Zijn kennis van zaken en sluwheid resulteerde erin dat hij slim wist in te spelen op de koers van de Bitcoin, waardoor hij naar eigen zeggen iedere doordeweekse dag $ 1 miljoen wist te verdienen. Zijn platform groeide uit tot een van de grootste ter wereld, maar dat lijkt nu in sneltreinvaart af te brokkelen.

Oprichter van cryptobeurs FTX verliest binnen enkele dagen zo’n $ 15 miljard

Hoewel de FTX-oprichter pas 30 jaar oud is, heeft hij enorme invloed in de cryptobranche. Op zijn hoogtepunt beschikte hij zelfs over een vermogen van $ 26.5 miljard, maar na de cryptocrash slonk dat bedrag aanzienlijk. Ondanks dat leek het in de Bahama’s gevestigde bedrijf een zonnige toekomst tegemoet te gaan, maar Binance van Changpeng Zhao heeft roet in het eten gegooid. De Chinees kende hem persoonlijk en had vorig jaar al een minderheidsbelang in FTX. Toch ondermijnd hij inmiddels publiekelijk het vertrouwen in de financiële positie van de crypto exchange.

Liquiditeitsproblemen dreigden, waardoor Sam Bankman-Fried genoodzaakt voelde om aan te kloppen bij de rivaal Binance. Hoewel ze de overname aanvankelijk wel zagen zitten, werd daar toch een stokje voor gestoken, nadat bleek dat er een hoop misstanden waren. De cryptobeurs stelde tegenover The Wall Street Journal dat de problemen “zo groot zijn, dat we ze niet kunnen beteugelen en geen hulp kunnen bieden”. Het SEC, de Amerikaanse beurswaakhond, is een onderzoek gestart en het hele FTX Future Fund-team heeft hun ontslag aangekondigd in een brief – zie het Twitter-bericht hieronder.

De overname was vanaf het begin af aan al onzeker. En ook een andere zaak speelt mee. Alameda Research, eveneens in eigendom van Bankman-Fried, bezit namelijk behoorlijk wat FTX-munten, blijkt uit een gelekt rapport. Beleggers waren zacht gezegd onaangenaam verrast door de verwevenheid van de twee bedrijven. Hierdoor besloten handelaren in 72 uur tijd massaal hun geld uit FTX te trekken. Volgens persbureau Reuters ging het om $ 6 miljard.

Als deze ontwikkelingen leiden tot een faillissement van FTX, houdt dat voor klanten in dat ze hun volledige aandeel kwijtraken. Om de cryptobeurs toch nog te redden is er met spoed ruim $ 9 miljard nodig. Ondertussen zouden er al gesprekken plaatsvinden met andere partijen, maar het is onzeker of dat tot iets leidt.

Sam Bankman-Fried wilde in totaal $ 10 miljard weggeven

Kans is aannemelijk dat de Amerikaan er niet per se wakker van ligt, want het is altijd al zijn doelstelling geweest om het overgrote deel van zijn vermogen weg te geven. Bovendien schonk hij in 2021 al ruim $ 50 miljoen en vanaf 2022 wilde hij $ 500 miljoen per jaar weg te geven om wereldproblematiek, voornamelijk de klimaatcrisis, op te lossen. Zijn ultieme doel voor het aankomende decennium, is het weggeven van meer dan $ 10 miljard, maar dat gaat dus iets sneller dan gepland.