Het restaurant Coque in Madrid is een samenwerking tussen de broers Mario, Diego en Rafael Sandoval en is bekroond met twee Michelinsterren. Naast de eetzaal is er een cocktailbar, maar het chique restaurant staat voornamelijk bekend vanwege de omvangrijke wijnkelder. En dat weten kwaadwilligen ook. Dieven hebben namelijk de wijncollectie geplunderd en 132 flessen gestolen, met een totale waarde van € 200.000.

Dieven jatten 132 peperdure flessen uit Michelinrestaurant in het hartje van Madrid

De hoog aangeschreven horecavestiging bestaat al ruim 40 jaar, verspreid over drie generaties, in het hart van Madrid. In een pand van 1.100 m2 worden gastronomische maaltijden geserveerd onder begeleiding van de beste wijnen. Die staan allemaal opgeslagen in de bodega (Spaans voor wijnkelder) en is populair onder gasten vanwege de kwaliteit en het ruime aanbod: zo’n 25.000 flessen – sinds begin deze week zijn dat er echter 132 flessen minder.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Restaurante Coque (@coquemadrid)

Op de maandagochtend van 1 november was het Michelinrestaurant nog gesloten en dat bleek een kans te zijn voor dieven om toe te slaan. Volgens de Spaanse politie betraden de dieven de zaak via de aangelegen apotheek. Door door een raam te klimmen kwamen ze uit in de gedeelde patio waar ze het alarm wisten uit te schakelen, waardoor ze ongezien te werk konden gaan. Hierdoor wordt er ook uitgegaan van een zorgvuldig geplande diefstal.

Michelinrestaurant

Hoofdchef Mario en zijn broers Juan Diego en Rafael Sandoval hebben aangifte gedaan en zijn behoorlijk geschrokken van de diefstal. “We zijn geschokt en pijnlijk getroffen. Niet zozeer vanwege de economische waarde maar omdat sommige van de flessen nog van onze grootvader waren, sommige komen uit 1925 en 1936. Ze zijn van generatie op generatie overgegaan”, aldus de Madrileense broers. Sandoval vertelde tevens dat het hem ruim 40 jaar heeft gekost om sommige wijnflessen te verweven.

Groep gespecialiseerde criminelen

Ook raden ze conculega’s aan om maatregelen te treffen, omdat het om een groep gespecialiseerde criminelen lijkt te gaan. In oktober van dit jaar werd namelijk ook al het met een Michelinster bekroonde restaurant-hotel Atrio in Cáceres beroofd. Er werden 45 flessen meegenomen. “Ik zou de wijn terugkopen van de overvallers, vooral het Château D’Yquem uit 1806 (ter waarde van  € 350.000, red),” zei José Polo, mede-eigenaar en sommelier, tegen Decanter.