Het Wereldkampioenschap in Qatar niet alleen slechts een sportevenement. Geopolitiek voetbalt namelijk ook mee. Het omstreden gastland wordt bekritiseerd vanwege hun omgang met gastarbeiders, de persvrijheid én het schenden van mensenrechten, zoals door het oppakken van personen met een andere geaardheid. Vanwege dat laatstgenoemde is de OneLove-band symbolistisch geworden en mede daardoor verboden door Qatar. De spits van Engeland, Harry Kane, is daar creatief mee omgegaan.

OneLove-band zorgt voor de nodige ophef

Gareth Southgate heeft Harry Kane gekozen als aanvoerder van Engeland en hij was vastbesloten om de OneLove-armband te dragen voorafgaand aan de wedstrijd tegen Iran. Om op deze wijze solidariteit te tonen met de LGBTQ+-gemeenschap. Echter besloten ze dit toch niet te doen vanwege sportsancties van de FIFA, waar de omstreden Gianni Infantino president van is, zoals door het uitdelen van een gele kaart.

Daar is Engeland – en meer landen – te over te spreken. “We zijn erg gefrustreerd door de FIFA-beslissing die volgens ons ongekend is – we schreven in september naar de FIFA om hen te informeren over onze wens om de One Love-armband te dragen om integratie in het voetbal actief te ondersteunen, en we hebben geen reactie gekregen”, schreef de Engelse nationale voetbalbond ‘The Football Association’ “Onze spelers en coaches zijn teleurgesteld – ze zijn sterke voorstanders van inclusie en zullen op andere manieren steun tonen.”

Statement van Nederland

Engeland is niet het enige land die een statement wilde maken. Zo hebben Denemarken en Duitsland daadwerkelijk iets gedaan en ook Nederland was wat van plan, maar bondscoach Louis van Gaal heeft tijdens de persconferentie in aanloop naar het tweede groepsduel met Ecuador duidelijk gemaakt dat die er toch niet gaat komen. “Wij laten ons doel niet verpesten door acties van FIFA”, zei hij.  “We hebben een punt achter de politieke kwestie gezet na afgelopen donderdag, toen we getraind hebben met de arbeidsmigranten.”

Regenboog Rolex-horloge van Harry kane

Maar in de reglementen staat niets over horloges. Daarom besloot Harry Kane in de aanloop van het eerst duel een Rolex Daytona Rainbow met 18k witgoud en 18k geelgoud om zijn pols te hangen. Een gebaar dat kan worden geïnterpreteerd als een soortgelijk symbolisch protest, meldt de Daily Mail.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door INSANE LUXURY (@insaneluxurylife)

Tijdens de release was deze Rolex Daytona ‘Rainbow’ (ref.116595RBOW) niet per se gewild, maar dat is tegenwoordig wel anders. Het Zwitserse uurwerk is bezaaid met 36 baguette-geslepen regenboogsaffieren op de lunette, 56 briljant-geslepen diamanten op de kast en 11 baguette-geslepen regenboogkleurige saffieren als uurmarkeringen. Waarde? Ergens rond de £ 500.000, omgerekend € 582.000.