Cosmeticabedrijf Estée Lauder, na L’Oréal het grootste cosmeticabedrijf ter wereld, heeft de merkrechten van Tom Ford gekocht en daarmee is de grootste overname van het bedrijf een feit. Het modemerk ‘Tom Ford’ zou namelijk gekocht zijn voor $ 2,8 miljard en dat maakt de gelijknamige oprichter een nieuw lid van de miljardairsclub. Ook zal hij ten minste tot 2023 creatief directeur blijven.

Tom Ford

Hoewel Tom Ford ook een prominente naam is in de filmindustrie, kennen de meeste hem van zijn modebedrijf. De Amerikaan begon zijn carrière als creatief directeur bij Gucci en wist met gedurfde commercials het bedrijf verder uit te groeien.  Sinds 1994 – toen Ford aangesteld werd als creatief directeur van Gucci – tot 2003 groeide de omzet van Gucci met bijna 1.200% tot bijna $ 3 miljard.

Tijdens de beursgang van Gucci streden twee prominente figuren in de modebranche, LVMH-topman Bernard Arnault en Kering-CEO François Pinault, om de aankoop van het merk. Uiteindelijk werd de eerstgenoemde afgetroefd en werd Gucci onderdeel van Kering. Blijkbaar zaten Ford en Pinault niet op een lijn, want een meningsverschil veroorzaakte het vertrek van de Amerikaan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door TOM FORD (@tomford)

De lancering van het modemerk

Met een geluk bij een ongeluk stichtte hij samen met zakenpartner Domenico de Sole. Er waren speculaties dat hij het in Hollywood zou proberen te maken als regisseur en scenarioschrijven, maar toch besloot hij zijn pijlen te richten op zijn gelijknamige label met de lancering van zonnebrillen. Een jaar later werd in samenwerking met cosmetica-gigant Estée Lauder een make-uplijn uitgebracht.

Net zoals hij bij Gucci deed, zaten de reclamecampagnes vol naakte vrouwen. Dat leidde tot nogal wat ophef wegens het projecten van vrouwen op een seksistische en geobjectiveerde manier. Ford verklaarde stellig dat hij “gelijke kansen objectiveert” en “net zo graag mannen objectiveert”. Momenteel bezit Tom Ford 98 winkels in diverse landen en in 2021 werd een winst van $ 96 miljoen op een omzet van $ 1,7 miljard behaald.

“Ik kan niet gelukkiger zijn met deze overname, aangezien The Estée Lauder Companies de ideale thuisbasis is voor het merk”, zei Ford. “Ze zijn een buitengewone partner geweest vanaf de eerste dag dat ik het bedrijf heb opgericht en ik ben verheugd om te zien dat ze de luxe stewards worden in dit volgende hoofdstuk van het merk Tom Ford.”

Vermogen van Tom Ford wordt geschat op $ 1,2 miljard

De transactie zal naar verwachting in de eerste helft van 2023 worden afgerond en Forbes schrijft dat ongeveer $ 1,1 miljard op de rekening van Ford wordt bijgeschreven, op basis van het feit dat de Amerikaan 64% van de aandelen in handen heeft. Daarnaast bezit hij onder meer ‘minstens’ twee huizen in Los Angeles en in Upper East Side in New York, met een gezamenlijke waarde van $ 65 miljoen waard. Het zakenblad pakte de rekenmachine erbij en schatten zijn vermogen op een totaal van $ 1,2 miljard.

De Sole, de voormalig zakenpartner van Ford, had 11% van het bedrijf in handen en dat wordt gewaardeerd op zo’n $ 259 miljoen.