Over een aantal weken gaat de tweede installatie van het levenswerk van 68-jarige regisseur James Cameron (verder bekend van de Titanic). ‘Avatar: The Way of Water’ zal dan zijn debuut maken en de verwachtingen zijn torenhoog. In een interview met mannenblad GQ zei Cameron: “Om winstgevend te zijn moet de film de derde of vierde best scorende film in de geschiedenis zijn.”

‘Avatar: The Way of Water’ moet enorme som geld opleveren

Hoewel de eerste film in 2009 uitkwam en het dus circa 13 jaar heeft geduurd om een vervolg te voltooien, is 20th Century en Disney van plan om vanaf nu iedere twee jaar een Avatar-film. De bedoeling is dat het laatste deel, Avatar 5, in 2028 zal debuteren.

Maar hoe resulteerde deze franchise in zo’n succes? Nou, Avatar deed iets dat destijds geen enkele film deed. Namelijk de 3D-technologie naar een nieuwe niveau brengen er ervoor zorgen dat iedereen dat het liefst in de bioscoop wilde ervaren. Tegelijkertijd zijn de productiekosten van de zowel de eerste als de opkomende sciencefiction-film daardoor ook enorm hoog. Hoeveel dat precies is, wil Cameron niet verklappen. Het enige dat hij liet weten, was dat het “Heel duur” was.

Cameron’s originele Avatar, uitgebracht in 2009, houdt nog steeds het record voor de meest winstgevende film ooit, met een opbrengst van $ 2,9 miljard.

Avatar

Hoofdacteur Sam Worthington als Jake Sully

Meest winstgevende films aller tijden

Om te zorgen dat de tweede film winstgevend is, moet het dus, net als de eerste, één van de best scorende films in de geschiedenis zijn. Dat betekent dat er zo’n € 2 miljard (omgerekend € 1,9 miljard) nodig om quitte te staan. Cameron noemt dat bedrag “break-even”.

Als dat lukt, komt de film over de losbarstende strijd tussen blauwe inboorlingen (ofwel de Na’vi) en aardse mariniers op de de planeet Pandora in een illuster rijtje te staan. Er zijn namelijk slechts vijf films die het gepresteerd hebben om meer dan die $ 2 miljard op te leveren. Twee daarvan zijn van Cameron, Avatar (2009) en Titanic (1997).  Avengers Endgame leverde iets meer op dan de Titanic, namelijk $ 2,8 miljard, en verder in de lijst staan Star Wars: The Force Awakens ($ 2,07 miljard) en Avengers: Infinity War ($ 2,05 miljard).

‘Avatar: The Way of Water’ zal naar verachting op 14 december 2022 in Nederland in première gaan. Met de nadruk op ‘naar verwachting’, want de releasedatum is al meerdere keren uitgesteld. Dat heeft voornamelijk te maken met de lange pre-productiestatus, een resultaat van Cameron’s toewijding aan speciale effecten (waaronder CGI-technologie) die Avatar onderscheiden van andere films.

Zie hieronder de laatste officiële trailer om alvast in de sfeer te komen.