Hoewel de Verenigde Staten en Europa zich iets afwachtend hebben opgesteld, besloot het Verenigd Koninkrijk om vrij snel honderden Russische oligarchen en verwanten op sanctielijsten te plaatsen. Bij elkaar opgeteld gaat het volgens het land zelf om £ 18 miljard pond, omgerekend circa € 20,5 miljard, aan activa en goederen.

Verenigd Koninkrijk heeft “zwaarste sancties ooit ingesteld tegen Rusland”

Inmiddels is Rusland Libië en Iran gepasseerd om het meest gesanctioneerde land van Groot-Brittannië te worden, meldt het Office of Financial Sanctions Implementation, onderdeel van het ministerie van Financiën. Het Verenigd Koninkrijk heeft een duidelijk standpunt ingenomen over de situatie op Oekraïens grondgebied en het Ministry of Defence is een van de weinige ministeries dat dagelijkse updates geeft over de oorlog op Twitter.

“We hebben de zwaarste sancties ooit ingesteld tegen Rusland en het verlamt hun oorlogsmachine”, aldus Andrew Griffith, hoofd van het ministerie van Financiën. “Onze boodschap is helder: we zullen Poetin deze wrede oorlog nooit laten winnen.”

Meer dan 1.200 Russische personen gesanctioneerd

Groot-Brittannië heeft tot dusver meer dan 1.200 personen in Rusland gesanctioneerd, bestaande uit “vooraanstaande zakenlieden” en “prominente politici”, schrijft persbureau Reuters. Het gaat onder meer om vooraanstaande namen als voormalig Chelsea-eigenaar Roman Abramovich, Vladimir Potanin (de allerrijkste Rus), Alisher Usmanov en Tinkoff Bank-oprichter Oleg Tinkov. Daarnaast zijn ook zo’n 120 bedrijven, zoals luchtvaartmaatschappijen en banken, gesanctioneerd.

Uiteraard zijn ook de tegoeden van president Poetin en minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov bevroren. Hoewel enkelen al langer op sanctielijsten stonden vanwege omstreden zakendeals en dergelijk, begon de regering in grote schaal met het opleggen van reisverboden, bevriezing van tegoeden en andere sancties, op 24 februari: de dag dat de Russische strijdmacht met geweld Oekraïne binnenviel.

Het VK is niet de enige die Rusland’s elite sanctie op hebben gelegd. Ook de Europese Unie heeft allerlei bedrijven en individuelen op de vingers getikt en tegoeden en activa bevroren. In april van 2022, kort na de invasie, gaf de Europese Unie al aan ze op dat moment al € 30 miljard aan Russische en Belarussische bezittingen hadden bevroren,