‘Steenrijk, straatarm’ op SBS 6 is een programma waarbij een rijk en arm gezin een week van huis, budget en leven wisselen. Het is een soort sociaal experiment, waarbij het rijke gezin op deze manier amper iets te besteden heeft en het arme gezin kan genieten van luxe waar ze normaal gesproken eigenlijk geen toegang tot hebben. Deze keer wisselen de rijke Stijn (27) en zijn vriendin Roos (30) met de arme Michel en Monica en hun twee kinderen.

27-jarige miljonair doet mee met ‘Steenrijk, straatarm’

De 27-jarige Vlaamse Stijn investeert al op jonge leeftijd in internationale valuta. Zijn doel: voor z’n 30e miljonair worden. En dat lukt. Zijn investeringen zijn zó succesvol dat hij zichzelf op 27-jarige leeftijd al miljonair mag noemen, waardoor het stel de beschikking heeft over een weekbudget van € 2500.

Stijn en de Nederlandse Roos leren elkaar kennen bij een cursus ‘rading’ van Stijn, waarna de vonk overslaat. Inmiddels zijn ze financieel onafhankelijk en leven ze elke maand op een andere plek in de wereld. Momenteel is dat een luxe villa middenin een bos vlakbij Brussel, twee maanden terug nog in een penthouse in Dubai. Hoewel Roos in het verleden te kampen heeft gehad met hartproblemen, leeft het stel in alle luxe die ze zich maar kunnen wensen.

Michel en Monica hebben veel tegenslagen te verwerken

Michel en Monica zitten er een stuk minder luxe bij. De twee wonen samen met hun zoon Roger en dochter Eleonora in een simpele galerijflat in het Zuid-Hollandse Hellevoetsluis. Het gezin kende veel tegenslagen in het leven. Bij Monica’s eerste zwangerschap wordt dochter Eleonora doof geboren.

Steenrijk, straatarm

Bij de tweede zwangerschap van zoon Roger krijgt Monica een herseninfarct, waarna ze in een kunstmatige coma wordt gehouden. Ze herstelt, maar kan nooit meer werken. Haar man Michel werkt als beveiliger. Echter kunnen ze door de steeds duurder wordende gasprijzen en boodschappen maar moeilijk rondkomen, zoals we al eerder in een van de afleveringen zagen.

Veel positieve reacties

Hoewel het programma vaak als een rode lap op een stier werkt op de meningen van mensen over voornamelijk de rijke gezinnen, kunnen de vier deelnemers deze keer rekenen op louter positieve reacties. Stijn en Roos vervangen bijvoorbeeld een kapotte ruit in de woning van Michel en Monica. Daarnaast zeggen de twee toe om de danslessen van dochter Eleonora te betalen. Dit tot groot genoegen van Michel en Monica én de Nederlandse tv-kijker.

Voor Stijn en Roos is het het bikkelharde bewijs dat hun luxe niet vanzelfsprekend is: “Het opent mijn ogen en doet me beseffen dat ik eigenlijk veel verwender ben dan ik me van tevoren realiseerde.”

 

Bekijk de volledige aflevering van Steenrijk, Straatarm hier.