Pak ‘m beet twee weken geleden nam Getir de Duitse concurrent Gorillas over. Dat zou vermoeden dat het geld tegen de plinten klots bij de van origine Trukse flitsbezorger en hoewel dat ook zo is, verloor het bedrijf in 2021 maar liefst $586,8 miljoen (omgerekend € 553 miljoen) op een omzet van $ 466,1 miljoen.

Eerst keer dat Getir cijfers deelt

Getir is een Turkse start-up dat werd opgericht in 2015. Ze opereren ondertussen in 33 Turkse steden, zeven Britse steden, twee Spaanse steden, Parijs en Rijsel, Milaan, Berlijn en Amsterdam, maar alles tezamen draaien ze honderden miljoen verlies.

Ondanks het verlies heeft Getir voorlopig nog wel genoeg om op terug te vallen. Eind 2021 had het bedrijf $547 mln cash op zijn balans staan en in maart werd er nog eens $ 768 miljoen kapitaal opgehaald tijdens een investeringsronde. Het gaat dus over cijfers van vorig jaar, maar dat heeft een reden. Dit is namelijk de eerste keer dat Getir een boekje heeft opengedaan van de financiën.

Als u in de stad woont is de opkomst van flitsbezorgers u vast niet ontgaan. Veelal buitenlanders met opvallende regenpakken en snelle e-bikes veroverde in sneltreinvaart het straatbeeld. Zeker tijdens de coronapandemie, toen boodschappen bestellen stukken eenvoudiger was dan afreizen naar de dichtstbijzijnde buurtsuper.

Onfortuinlijk ontwikkelingen

Investeerders stonden in de rij om kapitaal te investeren in flitsbezorgers, waardoor de bedrijven konden doorgroeien, ondanks grote winstverliezen.  Daarom openden flitsbezorgers in hoog tempo magazijnen in nieuwe steden en strooiden ze met korting in de hoop nieuwe klanten aan zich te binden. Na verloopt van tijd begon bewoners vlakbij zogenoemde ‘dark stores’, een soort depot waar de koeriers de bestellingen ophalen, zich flink te irriteren aan flitsbezorgers en de onrust die ze veroorzaken.

Het Financieel Dagblad schrijft dat er een eind komt aan deze manier van opereren. Voornamelijk doordat de omstandigheden op financiële markten zijn omgeslagen. “De belangrijkste boosdoener is de rente, die sinds eind vorig jaar snel is gestegen. Dat is een probleem voor flitsbezorgers: hoe hoger de rente, hoe minder toekomstige winsten waard zijn, en daar moeten deze bedrijven het vooral van hebben.”

Ook hoge energiekosten en inflatie maken de bedrijfsvoering er niet makkelijker op. Door al deze bovenstaande ontwikkelingen zijn investeerders huiverig gewroden om nog meer geld in flitsbezorgers te steken. Dat leidde ertoe dat Getir heeft besloten om in mei van dit jaar 4400 mensen ontslagen, ongeveer 14% van zijn personeelsbestand, en is het marketingbudget beperkt.

Onrendabele flitsbezorgers

Vorig jaar oktober schreven we al over de opkomst van flitsbezorgers. We omschreven het businessmodel als een eenvoudig concept, maar een die nogal arbeidsintensief is. Het grote personeelsbestand, de kosten van de distributiecentra en speciale regelgeving maakt de onderneming ook een spannend avontuur. Hierdoor werkt dit concept haast uitsluitend in dichtbevolkte gebieden met veel potentiële klanten, en vallen kleinere dorpen eigenlijk al bij voorbaat al af.