Het WK in Qatar zit er voor het Nederlands Elftal na de pijnlijke uitschakeling in de kwartfinale tegen Argentinië alweer een tijdje op. En zo kwam er voor velen een einde aan de verbroederende Oranje-koorts. Maar bij MatchWornShirt, een online veiling voor voetbalshirts, begint het WK nu pas.

Gedragen WK-shirts worden geveild

Het veilinghuis, gerund door Tijmen Zonderwijk en zijn broer, bestaat inmiddels al zo’n vijf jaar. De shirts vliegen de deur uit en inmiddels doet het bedrijf zaken met clubs als Paris Saint-Germain, Celtic, PSV, Feyenoord, Borussia Dortmund en Real Madrid.

De shirts van aanvoerder Virgil van Dijk zijn het populairst, deze leverden per stuk zo’n € 2.500 op. Die van reservekeeper Justin Bijlow zijn met een gemiddelde opbrengst van € 900 het minst populair. Opvallenderwijs klopten de Oranje-internationals ditmaal zelf aan om hun shirts, inclusief handtekening op de achterkant, te laten veilen voor het goede doel. Ook opvallend is dat de shirts juist in het buitenland goed scoren. Verreweg de meeste shirts zijn in Azië belandt, zo’n 27 stuks. Ook zijn er 10 shirts naar Amerika verscheept. Zo ook de shirts waar Cody Gakpo in de groepsfase tegen Senegal, Ecuador en Qatar drie keer in scoorde; deze zijn naar Hong Kong, Singapore en China gegaan.

De totale teller staat momenteel op zo’n € 320.000, daar zijn de geveilde shirts van de wedstrijd tegen Argentinië overigens nog niet bij opgeteld. In januari wordt de volledige opbrengst bekendgemaakt.

Opbrengst shirts naar arbeidsmigranten Qatar

Zonderwijk denkt wel te weten waarom de shirts zo populair zijn: “De fans vinden het mooi om een stukje van de wedstrijd in huis te halen. Het is iets tastbaars, vooral voor de mensen die niet in de mogelijkheid zijn om elke wedstrijd in het stadion te kijken. Ik denk dat mensen het zien als alternatief voor kunst of fotografie, het iets dat je aan de muur vereeuwigt”, zo zegt hij tegen NOS.

De komende dagen zullen de laatste shirts worden ingelijst en opgestuurd naar hun nieuwe trotse eigenaar. Momenteel zijn er zo’n 104 WK-shirts onder de hamer gegaan, waaronder het debuut-shirt van revelatie en keeper Andries Noppert. De KNVB wil ditmaal wel een écht statement tegen Qatar maken; de volledige opbrengst van de veiling zal gaan naar de arbeidsmigranten aldaar.

UPDATE: onlangs is bekendgemaakt dat het totale geveilde bedrag zo’n € 380.000 is.