Het jaar vloog weer voorbij voor de meesten en december is alweer ingegaan. Deze laatste periode van de maand staat sowieso al wel bekend als de duurste maand van het jaar, maar de hogere energie- en gastarieven gooien daar nog een schep bovenop. Als u naast de kerst- en sinterklaascadeau’s nog geld over hebt, is het fijn om een elektrische kachel in huis te halen, maar hoeveel energie (en geld) slurpt dit apparaat?
Elektrische verwarming als gasalternatief
Aangezien het stoken van een gaskachel hedendaags peperduur is, is men op zoek naar alternatieven. Dat kan in de vorm van meer kleding of een dekentje, maar nu het kwik ’s nachts onder het vriespunt daalt, kan ook een elektrische verwarming uitkomst bieden. Ze zijn er in allerlei vormen en maten, maar over het algemeen niet bepaald zuinig.
Energie-expert Joris Kerkhof van Independer vertelt namelijk aan het AD dat één kWh ongeveer 0,65 cent kost. “Dat betekent dat je 1,30 euro per uur kwijt bent voor de elektrische kachel. Als de kachel 12 uur aan staat om het huis warm te houden, dan kost het verwarmen met een elektrische kachel ongeveer € 15,60 per dag.’’

Als dit de enige warmtebron in huis is, kan u daarmee voordeliger uit zijn. Om dat bedrag in perspectief te plaatsen, maakt Kerkhof de vergelijking met een woning verwarmen met behulp van gas. Als we uitgaan van het gemiddelde gebruik en dat in de winter meer verbruikt wordt dan in de zomer, kost het ongeveer € 20 per dag.
Beste keuze is afhankelijk van uw woonsituatie
Daarom is het handig om uit te zoeken wat voor u het beste werken. Als u op uzelf woont en ’s avond alleen in de woonkamer zit, is het uiteraard onnodig om de kachels in de hele woning aan te laten staan. In dat geval kan een elektrische kachel toch een betere oplossing zijn.
Wat u ook uitprobeert: veiligheid staat altijd voorop. De Woonbond, woningcorporaties, verhuurders en de brandweer maken zich namelijk zorgen. “Mensen kiezen voor elektrische kachels, maar ook voor petroleumkachels, omgekeerde bloempotten op het gasfornuis of kaarsen. Als je daarbij ook de ventilatiekanalen dicht zet of afsluit kunnen grote problemen ontstaan.” Door deze manieren wordt niet alleen het brandgevaar vergroot, maar kan het ook zijn dat er het gevaarlijk en dodelijk gas koolmonoxide vrijkomt.