Er worden twee verschillende versies van de Koenigsegg Jesko uitgebracht, Absolut (de snelste) en de Attack (het meest praktisch), gelimiteerd tot 125 exemplaren. Dat werd vier jaar geleden al wereldkundig gemaakt door de Zweedse autobouwer, maar geduld is een schone zaak. Eerder deze maand kopte Carscoops dat de allereerste Jesko afgeleverd kan gaan worden de rechtmatige eigenaar.

Eerste Koenigsegg Jesko afgeleverd bij klant

Koenigsegg bouwt enkel en alleen ultra-exclusieve en ultra-dure hypercars. Hoewel legendarische modellen zoals de Agera niet langer beschikbaar zijn, worden de buitenaardse prestaties en de merkidentiteit vervolgd door de andere modellen van het bedrijf, zoals de Jesko. De hypercar werd geïntroduceerd op de Autosalon van Genève van 2019 als de opvolger van de Agera.

Het specifieke exemplaar (‘Attack’-variant) is uitgevoerd in Battle Grey, met contrasterende oranje remklauwen, terwijl het interieur Lava-Orange lederen stoelen bevat. Aan foto’ die op het internet zijn opgedoken zien we dat het exemplaar nog onder het beschermende tape zit, zodat ‘ie tijdens transport geen beschadigingen zou oplopen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door The Office Spotter (@theofficespotter)

Het was vooralsnog onduidelijk wanneer het eerste model afgeleverd zou worden, want de laatste keer dat de Jesko van zich liet zijn, was tijdens de laatste proefrit voor de fabriek in het Zweedse Ängelholm, zo’n 2,5 uur rijden ten zuiden van Göteborg.

Tussen de voor- en achteras bevindt zich de twin-turbo 5.0-liter V8-motor. Deze levert 1.578 pk (als u E85-brandstof tankt, anders is het 1.262 pk) en 1.500 Nm, waarmee een topsnelheid van boven de 500 kilometer per uur mee haalbaar zou moeten zijn. Mede mogelijk gemaakt door een tal aerodynamische componenten, waaronder een enorme achtervleugel. De Light Speed Transmission (LST) dat het vermogen via een negentraps automaat naar de achterwielen stuurt is revolutionair en Koenigsegg beweert dat dit de snelst schakelende versnellingsbak ter wereld zal zijn.

Extra opties en prijs van de Jesko

Ondernemer, autoverzamelaar en Bugatti-eigenaar Manny Khoshbin, één van de 125 kopers van de Koenigsegg Jesko, deelt gewoontegetouw zijn ervaringen. Hij heeft ervoor gekozen om in te gaan op de configurator-optie van Koenigsegg, waardoor hij moet kiezen uit één van de 28 beschikbare exterieurkleuren op de Jesko. Standaardkleuren zijn bij de prijs inbegrepen, maar een metallickleur voegt al gauw € 12.000 toe aan de bon. Wilt u ‘m geheel in het gewichtsbesparende koolstofvezel? Reken dan op een extra € 374.000 (!). Dit komt allemaal nog bovenop de standaardprijs van de Jesko, nagenoeg € 2,5 miljoen.