Hoewel loodgieters tegenwoordig erg goed kunnen boeren, zal de doornsnee loodgieters het niet gauw tot miljonair schoppen. Dat betekent echter niet dat het onmogelijk is. Een eigen bedrijf starten kan namelijk het verschil maken, maar het kan ook anders. Een Australische man die werkzaam was als loodgieter won in 2017 namelijk de MyLotto en werd daarmee 22 miljoen Australische dollar rijker, omgerekend zo’n € 14,5 miljoen.

Hij dacht ongetwijfeld dat zijn geluk niet op kon, maar inmiddels zal hij zichzelf niet zo fortuinlijk rekenen. De 27-jarige werd namelijk vorige week veroordeeld tot drie jaar en negen maanden celstraf, met een voorwaardelijke vrijlating van 18 maanden.

De voormalige loodgieter is volgens de rechter “hopeloos verslaafd aan drugs”

De man pleitte schuldig aan het dealen van drugs en het bezit van een vuurwapen zonder vergunning. Tijdens een inval van de politie troffen de autoriteiten onder meer cocaïne, MDMA en een pistool aan in het huis van de voormalige loodgieter. Volgens de Adelaide Advertiser zei de District Court-rechter Heath Barklay dat de man “hopeloos verslaafd was aan drugs” en dat hij zich had omringd met foute types die slechte invloed op hem uitoefende.

Op politiefoto’s die bij de rechtbank zijn ingediend, zijn ook lachgaspatronen, bierflesjes en waterpijpen te zien die rondgestrooid zijn in het interieur. Ook is een kom met wit poeder, wat lijkt op cocaïne, te zien in een grotendeels lege koelkast

“Je stopte met werken en na verloop van tijd gleed je af naar regelmatig drugsgebruik. Vanwege het geld dat je had gewonnen, was er geen motivatie van jouw kant om te werken of iets anders te doen dan jezelf te amuseren”, oordeelde de rechter. De rechter vervolgde door te zeggen dat de hoeveelheid geld van de voormalige loodgieter gebruikt werd om de drugsgewoonten van de aanwezigen op zijn huisfeesten te voeden en dat de “zogenaamde vrienden” het huis gebruikte als opslagplaats van vuurwapens en munitie.

Onroerend goed in Zuid-Australië en Nieuw-Zeeland

De rechtbank kreeg te horen dat velen de man als een ‘gratis ritje’ beschouwden en misbruik maakten van zijn vrijgevigheid. Volgens veroordelingen werden de miljoenen van de man beheerd door zijn ouders in een trust, maar de man had een deel van zijn loterijwinst gebruikt om onroerend goed te kopen in Zuid-Australië en Nieuw-Zeeland.

De advocaat van de man zei dat de jonge lotterij-winnaar een “wake-up call” had ervaren, nadat hij zich realiseerde dat hij voor zijn daden naar de gevangenis kon gaan. Echt zou deze vermeende ingeving te laat zijn geweest, want de Australiër moet toch een aantal jaar vrijheid in leveren vanwege zijn roekeloze keuzes en slechte vrienden.

De 27-jarige is zeker niet de enige geluksvogel die blijkbaar niet om kan gaan met gewonnen geld. Zo legde de Britse Michael Carroll, winnaar van omgerekend € 11,6 miljoen, uit hoe hij bankroet ging, terwijl een ander, de 54-jarige Amerikaanse loterijwinnaar Michael Todd Hill, onlangs tot levenslang werd veroordeeld en zodoende zijn gewonnen $ 10 miljoen kwijtraakt.