Ongeveer twee jaar geleden dachten we dat corona het ergste was dat ons in Europa is overkomen in de afgelopen decennia, maar de oorlog in Oekraïne leert ons dat het relatief gezien wel meeviel. Met als gevolg dat de spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten wederom hoog oplopen. Maar ook Noord-Korea en Pakistan blijven onvoorspelbaar met hun nucleaire programma’s. Volgens de Amerikaanse president Joe Biden zijn de nucleaire spanningen momenteel even groot als tijdens de Cubacrisis.

‘The Survival Condo Project’

Kennelijk wil men zich daartegen beschermen, want verschillende projectontwikkelaars meldden dat de aanvraag naar schuilbunkers door het dak schieten. Conventionele schuilkelders staan alom niet echt bekend om de voorzieningen en luxe faciliteiten, terwijl dat vandaag de dag wel degelijk mogelijk is.

Laten we de vijftien verdieping diepe doomsday-bunker, genaamd de The Survival Condo Project, als voorbeeld nemen. Uit de televisieshow Doomsday Preppers weten we dat Amerika vol zit gestouwd met personen die zich voorbereiden op de dag des oordeels. Tijdens de Koude Oorlog werd deze oude raketsilo in Wichita, een stadje in de staat Kansas, omgetoverd tot een bunker van absolute wereldklasse. Naar verluidt werd de oude raketsilo in 2008 voor € 300.000 gekocht door de ontwikkelaar Larry Hall.

Hall heeft echter in 2012, toen de renovatie voltooid was, gezegd dat hij zich geen zorgen maakt over het einde van de wereld dit jaar, maar dat hij vooruit plant voor degenen die zich zorgen maken over een “mogelijke regionale, nationale of wereldwijde crisis aan de horizon”. Iedere keer wanneer er een crisis, natuurramp of dreiging plaatsvindt, was de telefoon van Hall naaar eigen zeggen roodgloeiend: “Toen de retoriek heet en hevig was tussen Trump en Kim Jong-un in Noord-Korea, was er een echte grote piek in telefoongesprekken.”

Doomsday-bunker

Daarom zijn de muren van de doomsday-bunker 2,75 meter dik gemaakt en kunnen er kunnen zo’n 75 mensen (of 12 families) schuilen in dit ludieke project. Deze selecte groep mensen resideren in een soort penthouse met een oppervlakte van 1.098 vierkante meter per stuk. Zo’n penthouse kost ruim € 4,5 miljoen, terwijl de minder bedeelde voor € 3 miljoen kunnen verblijven in een vertrek van 560 vierkante meter. Bijna alle plaatsen zijn echter al vergeven: op het moment van schrijven zijn er nog drie units beschikbaar.

Oude raketsilo nu een ‘doomsday-bunker’ met bioscoopzaal en zwembad

Op de website van de Survival Conda zien we dat mensen járenlang (circa 5 jaar) zelfvoorzienend kunnen leven, door middel van een wateropslag en agrarische voorzieningen, terwijl ze het leven ‘buiten’ zo echt mogelijk na proberen te bootsen. Vandaar ook dat het team van Hall niet alleen een zwembad en bioscoopzaal liet aanleggen, maar ook een recreatieruimte met klimmuur en tafeltennistafel, een fitnessruimte, een schietbaan (het blijft Amerika) een kantoorruimte en een plek om de hond uit te laten.